Claudiu Zamfir

Bitcoin a crescut luni peste prețul de 40.000 de dolari. Posibile motive

Thumbnail

Bitcoin a crescut, luni, peste prețul de 40.000 de dolari pe unitate, un salt de circa o treime în mai puțin de o săptămână.

Luni, în jurul orei 17.30, un bitcoin se vindea cu aproape 41.000 de dolari, un reviriment important al celei mai valoroase criptomonede, după scăderile mari din ultima perioadă, după cum se observă pe Coindesk. În ultimele 24 de ore, prețul bitcoin a crescut cu aproximativ 15%, iar în ultima săptămână creșterea a fost de peste 32%, de la un preț de circa 31.000, la care scăzuse marțea trecută, 8 iunie, la aproape 41.000, luni, 14 iunie.

La ora transmiterii acestei știri, prețul bitcoin fluctua în jurul valorii de 40.000 de dolari.

Motivele creșterii bitcoin: Elon Musk și un upgrade

Analistul Simon Peters, de la platforma de tranzacționare eToro, consideră că prețul bitcoin a crescut datorită lui Elon Musk, cel de la care determinase fluctuațiile spectaculoase de anul acesta.

Bitcoin a urcat duminică seară la cel mai ridicat nivel din luna iunie, în urma unui tweet al lui Elon Musk despre procesul de mining al criptomonedei: "Atunci când va exista o confirmare a utilizării rezonabile (~50%) de energie curată de către mineri, cu un efect pozitiv în viitor, Tesla va reîncepe să permită tranzacțiile cu Bitcoin".

Cuvintele lui Musk au făcut ca bitcoin să crească vertiginos - consideră Peters.

Bitcoin se prăbușise marți până la un minim de 31.304 dolari, dar iși revenise deja, ajungând la 35.705 dolari cu puțin timp înainte de ultimul comentariu al lui Musk.

Musk a făcut acest comentariu răspunzând acuzațiilor că ar fi încercat o manevră de “pump and dump” cu criptoactivele: "Acest lucru este inexact. Tesla a vândut doar circa 10% din dețineri pentru a confirma că Bitcoin ar putea fi vândut cu ușurință fără a mișca piața".

Și Ethereum a avut o ușoară creștere pe fondul acestei știri, dar asta după șapte zile slabe de tranzacționare. ETH a început să se tranzacționeze săptămâna trecută în jurul valorii de 2.800 de dolari, dar a avut o tendință de scădere până la un minim de 2.265 de dolari pe 12 iunie, iar ulterior și-a revenit.

De asemenea, analistul eToro mai remarcă și faptul că Autoritatea globală de reglementare bancară a solicitat reguli mai stricte pentru criptoactive.

Comitetul de la Basel pentru supraveghere bancară, unul dintre cele mai influente organisme de reglementare bancară din lume, a cerut băncilor să aplice reguli stricte în ceea ce privește deținerile de criptoactive.

Autoritatea a recomandat ca în cazul deținerilor de criptoactive să fie aplicate aceleași reguli stricte ca și în cazul activelor tradiționale la marile instituții bancare. Aceasta se declară îngrijorată de stabilitatea financiară globală dacă marile bănci încep să își asume riscuri în ce privește criptoactivele fără a-și spori rezervele de capital.
 
Recomandările ar obliga marile instituții bancare să dețină rezerve de capital echivalente cu expunerea la riscul pe care îl au în urma tranzacționării criptoactivelor precum bitcoin și ethereum.

În esență, expunerea unei bănci la bitcoin în valoare de 100 de dolari ar necesita dețineri colaterale de monedă tradițională în valoare de 100 de dolari pentru a contracara riscul.
 
Propunerile autorității de reglementare împart criptomonedele în două categorii:

  • cele care pot fi tratate în conformitate cu actualul cadru Basel
  • și alte noi tipuri de active care ar necesita un "nou tratament prudențial conservator".

 
Stablecoins - care sunt în mod obișnuit ancorate la monedele tradiționale - ar intra în prima categorie, împreună cu alte active tradiționale tokenizate, în timp ce bitcoin, ethereum și altele ar intra sub incidența unor noi norme. Monedele digitale ale băncilor centrale (CBDC) ar fi, totuși, exceptate - mai remarcă analistul eToro.

Separat de analiza lui Simon Peters, de la eToro, nu trebuie neglijat nici upgrade-ul anunțat recent pentru bitcoin.

Sâmbătă, 12 iunie, CNBC a relatat că bitcoin se pregătește pentru primul său upgrade în ultimii  4 ani, care tocmai a fost aprobat de minerii din întreaga lume. Upgrade-ul denumit Taproot urmează să aibă loc în noiembrie 2021.

Acesta ar urma să intrducă o serie de îmbunătățiri pe platfrma blockchain a bitcoin:

  • confidențialitate mai mare pentru tranzacții,
  • tranzacții mai eficiente,
  • deschiderea posibilității utilizării blockchainului în contracte smart, o caracteristică ce va elimina intermediarii din tranzacții.

Prețul bitcoin, mult sub nivelul maxim istoric

Fluctuațiile bitcoin sunt totuși mari. În acest moment, chiar și în urma revenirii curente, prețul criptomonedei este mult sub nivelul maxim istoric, înregistrat recent.  În aprilie 2021, cripomoneda și-a atins cel mai mare preț al său, din istorie: 64829 dolari și 14 cenți. Practic, acum nivelul liderei crypto este cu peste 36% sub prețul său maxim istoric raportat la dolar.

Un motiv al creșterii de atunci a fost și faptul că Tesla a dezvăluit în februarie, 2021, că a cumpărat bitcoini de 1,5 miliarde de dolari. Ulterior, compania condusă de Elon Musk a anunțat că accepta plata cu bitcoin la achiziționarea mașinilor sale electrice - un semnal de validare a criptomonedei ca mijloc de plată.

Imediat după creșterea spectaculoasă din aprilie, bitcoin a început să scadă vertiginos, odată cu apariția mai multor factori.

Potrivit analistului Simon Peters, de la eToro, întreruperile de curent din China au fost citate ca posibile cauze la debutul prăbușirii bitcoin.

Ulterior, pe 12 mai, o lovitură puternică a venit chiar de la Elon Musk. Miliardarul, care era văzut ca un mare susținător al criptomonedelor, a anunțat că sistează acceptarea cumpărării de mașini electrice pe bitcoini. Motivul invocat public: poluarea.

„Tesla a suspendat cumpărarea de vehicule folosind Bitcoin. Suntem îngrijorați de creșterea rapidă a folosirii combustibililor fosili pentru mineritul de Bitcoin și pentru tranzacții, mai ales de cărbune, care are cele mai rele emisii dintre toți combustibilii. Criptomonedele sunt o idee bună din multe puncte de vedere și credem că au un viitor promițător, dar nu pot să vină la un cost uriaș pentru mediu. Tesla nu va vinde niciun Bitcoin și intenționăm să îi folosim în tranzacții imediat ce mineritul trece la energie mai sustenabilă. De asemenea, ne uităm la alte criptomonede care folosesc mai puțin de 1% din energia pe care o consumă Bitcoin la o tranzacție”  - a anunțat Musk pe Twitter, atunci.  

Apoi, tot din China au venit alte lovituri. Banca centrală chineză a interzis băncilor și platformelor de plăți chineze să mai presteze servicii care au legătură cu criptomonedele și a spus expicit că bitcoin nu ar mai trebui folosit pentru plăți. De asemenea, marți, 10 iunie, în ziua în care bitcoin a coborât pe la 31.000 de dolari, regimul chinez a arestat 1.100 de persoane suspectate că ar fi folosit criptomonede pentru a spăla bani proveniți din infracțiuni, după cum a relatat Reuters.

La rândul lor, șefii sistemelor bancare centrale ale SUA și Marii Britanii au avertizat public asupra faptului că criptomonedele ar fi pur speculative, iar cei care fac plasamente în ele se expun riscului de a-și pierde banii.

Și Banca Națională a României a tot avertizat potențialii investitori că criptomonedele sunt „extrem de riscante”.

Iată comunicatul BNR din aprilie 2021:

Banca Națională a României constată menținerea tendinței de creștere a interesului publicului față de monedele virtuale (denumite și cripto-active) și atrage atenția că, în opinia sa, acestea continuă să reprezinte active speculative, foarte volatile și extrem de riscante, ce au un potențial ridicat de a genera pierderi financiare la nivelul investitorilor, așa cum s-a menționat în comunicatele emise în data de 11.03.2015 și în data de 6.02.2018.

Deși, potrivit opiniilor Autorității Bancare Europene, riscul de utilizare ilicită a monedelor virtuale se menține ridicat, au fost create premise pentru administrarea acestuia. Astfel, furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorii de portofele digitale sunt obligați, începând cu 15 iulie 2020, să se conformeze prevederilor Legii nr.129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv în ceea ce privește cerința de a fi autorizați sau înregistrați de Ministerul Finanțelor, prin Comisia de autorizare a activității de schimb valutar.

Totodată, la nivel european, a fost demarat procesul de reglementare a monedelor virtuale și a furnizorilor de servicii în legătură cu acestea, iar în prezent au loc negocieri între statele membre pe baza propunerii de Regulament elaborate de Comisia Europeană privind piața cripto-activelor.

Reglementările administrate de Banca Națională a României nu conțin prevederi care să interzică instituțiilor de credit să ofere servicii de cont furnizorilor de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorilor de portofele digitale. Instituțiile de credit au obligația de a se conforma prevederilor Legii nr.129/2019, respectiv de a aplica măsurile de cunoaștere a clientelei și de administrare a riscurilor în domeniul spălării banilor și finanțării terorismului și ținând cont de riscurile la care se expun ca urmare a prestării de servicii de cont de plăți pentru aceste entități, prin adaptarea politicilor interne de risc și a capacității de administrare a riscurilor pe baze obiective și proporționale.

Manifestarea unor riscuri specifice deținerii și tranzacționării monedelor virtuale și volatilitatea semnificativă a prețului unor monede virtuale tranzacționate nu reprezintă în acest moment o amenințare la adresa stabilității financiare din România.

Parallax

Vizualizari
3275
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri