Raluca Abrihan

De ce creşte Bitcoin: Preţul monedei virtuale depăşeşte 8.000 de dolari

Thumbnail

Avansul recent al preţului Bitcoin (în raport cu dolarul american) a surprins pe mulți participanți și observatori, fie că se situau de partea celor sceptici cu privire la viitorul monedelor virtuale, fie că lunga perioadă de scădere din 2018 testase încrederea entuziaștilor domeniului. În doar 5 sesiuni, de pe 9 până pe 13 mai, cotațiile au avansat cu peste 36%, depășind 8.000 de dolari. Analistul unei case de brokeraj au explicat care sunt principalele motive ale acestei creşteri.

E posibil ca trei să fie motivele principale pentru revenirea spectaculoasă a Bitcoin, susţine Claudiu Cazacu, analist șef la XTB Romania :

1. Deteriorarea semnificativă a relațiilor comerciale, dacă se menține linia anunțată de majorare a taxelor vamale atât de către China cât și din partea SUA. Moneda virtuală beneficiază de pe urma corelației favorabile cu incertitudinea economică, în special din partea unui numeros grup de investitori sau speculatori din Asia.

2. La nivel geopolitic s-au observat tensiuni în creștere notabilă, vizând Iranul și Orientul Mijlociu, dar și Venezuela și Coreea de Nord. Avantajul portabilității deținerilor de monedă virtuală pare a încuraja investitorii, parțial în detrimentul activelor de refugiu clasice, mai ales atunci când sporesc temerile de ordin militar în regiuni unde pot apărea bariere precum controlul capitalului sau accesul la servicii financiare. 

3. Anunțuri favorabile ale unor companii. Facebook a relaxat condițiile pentru publicitatea făcută monedelor virtuale. O veste foarte atent urmărită a fost și cea a producătorului de telefoane mobile HTC: va fi lansat un produs care va opera ca un ”nod” în rețeua bitcoin. Practic, fiecare telefon va putea fi văzut drept parte a rețelei, facilitând tranzacțiile dar și răspândirea interesului pentru monedele virtuale. 

Cu toate acestea, dinamismul foarte accentuat ne amintește că volatilitatea monedelor virtuale poate fi, în anumite perioade, ”stratosferică”. Este posibil, totuși, ca o importantă componentă a avansului să fi fost susținută de strategia speculativă pe termen scurt de urmărire a trendului, în special atunci când mișcările sunt foarte pronunțate. Dincolo de entuziasmul de moment, investitorii vor căuta să înțeleagă sustenabilitatea amestecului de factori care au impulsionat cotațiile: dacă fie și unul dintre aceștia ar slăbi, nivelurile actuale ale prețurilor (peste 8000 de dolari la redactarea materialului) ar fi supuse unor presiuni în creștere.

Parallax

Vizualizari
4186
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri