Denisa Crăciun
Premiul Nobel pentru Fizică 2021 a fost acordat oamenilor de știință Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann şi Giorgio Parisi pentru contribuțiile lor la înțelegerea climei și a sistemelor fizice complexe.
Cei 3 câștigători din acest an au fost anunțați marți la o conferință de presă de la Stockholm.
Cercetătorii au fost laureați astfel: Syukuro Manabe (Princeton University, SUA) și Klaus Hasselmann (Max Planck Institute for Meteorology, Hamburg, Germania) pentru „contribuții inovatoare la înţelegerea sistemelor fizice complexe” și Giorgio Parisi (Sapienza University din Roma, Italia) pentru „modelarea fizică a climei, cuantificând variabilitatea şi prezicând în mod clar încălzirea globală”.
De asemenea, cercetătorii vor împărți premiul în valoare de 10 milioane de coroane suedeze: jumătate pentru Syukuro Manabe și Klaus Hasselmann și cealaltă jumătate doar lui Giorgio Parisi.
Laureații Premiului Nobel pentru Fizică din 2020 au fost Roger Penrose (Marea Britanie), Reihnard Genzel (Germania) și Andrea Ghez (SUA), pentru studiile privind găurile negre.
În trecut premiul a fost câștigat de oameni de știință renumiți, precum Niels Bohr, Max Planck, Albert Einstein, Richard Feynman, precum și de Pierre și Marie Curie.
Conform HotNews.ro, fizica a fost primul domeniu menționat de Alfred Nobel în testamentul lui din 1895. La finalul secolului XIX, mulţi considerau fizica ca cea mai importantă dintre ştiinţe şi, probabil, Nobel a văzut-o la fel. Propriile lui cercetări au fost strâns legate de fizică.
113 premii Nobel pentru Fizică au fost acordate între 1901 și 2019. Din acest total, 47 au fost acordate câte unui cercetător. De asemenea, femeile care au primit acest premiu sunt Marie Curie (1903), Maria Goeppert-Mayer (1963) şi Donna Strickland (2018).
Fizicianul John Bardeen este singurul care a câștigat premiul de două ori, în 1956 și în 1972, potrivit BBC.
În următoarele zile vor fi anunțați și câștigătorii premiului pentru chimie, literatură, pace și economie.