Raluca Abrihan

Proiect de lege pentru prevenirea insolvenței: Două modificări importante

Thumbnail

Senatul a adoptat, miercuri, un proiect legislativ care prevede reglementarea şi completarea Legii nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a unor acte normative din domeniu, vizând îmbunătățirea climatului de afaceri, scrie Mediafax.

"Valoarea-prag (cuantumul minim al creanţei, pentru a putea fi introdusă cererea de deschidere a procedurii de insolvenţă) este de 40.000 de lei atât pentru creditori, cât şi pentru debitori, inclusiv pentru cererile formulate de lichidatorul numit în procedura de lichidare prevăzută de Legea nr.31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru creanţe de altă natură decât cele salariale, iar pentru salariaţi este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat", prevede o modificare adusă proiectului de lege în comisiile de specialitate.

O altă modificare arată că "dacă debitorul nu se conformează planului sau se acumulează noi datorii către creditorii din cadrul procedurii de insolvenţă, oricare dintre creditori sau administratorul judiciar poate solicita oricând judecătorului -sindic să dispună intrarea în faliment a debitorului. Cererea se judecă de urgenţă şi cu precădere, în termen de 30 de zile de la înregistrarea acesteia la dosarul cauzei. Cererea va fi respinsă de către judecătorul-sindic în situaţia în care creanţa nu este datorată, este achitată sau debitorul încheie o convenţie de plată cu acest creditor. Pentru datoriile acumulate în perioada procedurii de insolvenţă care au vechime mai mare de 60 de zile se poate începe executarea silită, în cadrul procedurii de insolvenţă, de către practicianul în insolvenţă".

„În prezent se află în procedura insolvenţei, în perioada de observaţie, peste 6.000 de societăţi cu circa 64.000 de salariaţi”, se arată în Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea unor acte normative în domeniul insolvenţei.

Senatul este prima cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaților.

Comisia juridică și Comisia pentru buget au întocmit un raport de admitere cu amendamente inițiativei legislative.

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 88/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul insolvenţei şi a altor acte normative, a fost adoptat de senatori cu 56 de voturi "pentru", 16 "împotrivă" şi 12 abţineri.

"Elaborarea actului normativ a avut în vedere necesitatea eficientizării mecanismelor de recuperare a creanţelor bugetare faţă de societăţile aflate în insolvenţă, cu respectarea şanselor de redresare a acestora, evitarea folosirii în mod abuziv a procedurilor insolvenţei pentru a nu afecta mediul concurenţial, eficientizarea procedurilor de insolvenţă şi îmbunătăţirea climatului de afaceri prin redresarea afacerilor viabile şi recuperarea mai rapidă a creanţelor", se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

 

Parallax

Vizualizari
1284
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri