Claudiu Zamfir

Publicația americană Politico, achiziționată de germani de la fondator. Prețul tranzacției

Thumbnail

Cunoscuta publicație americană Politico va fi cumpărată de grupul german de presă Axel Springer, de la mogulul media Robert Allbritton, care o fondase în urmă cu 15 ani.

Anunțul a fost făcut joi de Axel Springer, care nu a dezvăluit și prețul tranzacției. Surse apropiate achiziției au declarat, pentru Variety, că prețul se ridică în jurul a 1 miliard de dolari.

În urma tranzacției, germanii preiau ziarul Politico din SUA împreună cu site-ul de știri politico.com, site-ul de informații tech Protocol și restul de 50% din Politico Europa, publicație din care Axel Springer deținea deja jumătate, în joint venture.

Fondatorul Robert Allbritton (52 de ani) va rămâne mai departe în cadrul Politico, pe poziția de publisher.

Robert Allbritton, antreprenor și investitor texan, a fondat Politico în anul 2007, cooptând atunci jurnaliști plecați de la Washington Post și Time. Cu accent pe jurnalismul online, Politico s-a concentrat asupra politicii din SUA. Din 2014, a deschis, la Bruxelles, în joint venture cu Axel Springer, Politico Europe, o publicație focalizată pe deciziile de la nivelul Uniunii Europene.

Înainte să deschidă Politico, Robert Allbritton a ocupat poziții de conducere în domeniul bancar.  

Tatăl său, Joe Allbritton, veteran din al Doilea Război Mondial, a fost, la rândul lui, bancher și antreprenor media, deținând, printre altele, ziarul The Washington Star.

De partea cealaltă, grupul Axel Springer este considerat cea mai mare companie de publishing din Europa. În anul 2019, a avut venituri de 3,1 miliarde de euro.

Axel Springer deține, printre altele, ziarele germane Bild și Die Welt, tabloidul polonez Fakt, site-ul american de știri financiare Business Insider, platfrma online de statistici din sport  Transfermarkt.

Nemții au făcut afaceri și în România, dar în august 2021 au anunțat că se retrag de pe piața noastră media. Axel Springer deținea o serie de titluri într-un joint venture cu grupul Ringier, elvețienii preluând astfel și partea germanilor din business-ul de aici. În România, Axel Springer a deținut reviste ca Avantaje, Elle, Viva.

Parallax

Vizualizari
546
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri