Denisa Crăciun
Exchange-ul de criptomonede Coinbase susține că a blocat peste 25.000 de adrese de portofel digital ale persoanelor sau entităților rusești, care ar fi implicate în activități ilicite.
Adresele blocate reprezintă aproape 0,2% din cei 11,4 milioane de utilizatori ai Coinbase care efectuează tranzacții lunare prin platforma de tranzacționare crypto, pe baza datelor din 2021, citate de Bloomberg.
Într-o postare publicată luni pe blogul companiei, Paul Grewal, CLO (Chief Legal Officer) Coinbase, spune că platforma americană de schimb de criptomonede a interzis accesul celor 25.000 de persoane și utilizează analiza blockchain pentru a identifica adresele potențial legate de acestea, pe care le adaugă și pe o listă internă cu adresele care ar trebui blocate.
„Astăzi, Coinbase blochează peste 25.000 de adrese legate de persoane sau entități rusești despre care credem că se implică în activități ilicite, Multe dintre ele le-am identificat prin propriile noastre investigații”, spune Paul Grewal.
El a mai adaugăt că „le-am împărtășit autorităților pentru a sprijini în continuare aplicarea sancțiunilor”.
După ce Rusia a invadat Ucraina, administrația Biden a cerut exchange-urilor de criptomonede să se asigure că indivizii și organizațiile nu folosesc monedele virtuale pentru a evita sancțiunile impuse de Washington.
Platforma de schimb de criptomonede a realizat un profit de peste 322 de milioane de dolari în anul 2020, în principal datorită tranzacțiilor cu bitcoin și ethereum.
Coinbase a raportat în anul 2020 venituri totale de 1,27 miliarde dolari, în creștere substanțială de la 0,53 miliarde de dolari cât obținuse în 2019. Profitul net pe anul 2020 a fost de 322,3 milioane de dolari, după ce în anul 2019 ieșise pe pierderi cu 30 de milioane de dolari.
Exchange-ul de criptomonede Coinbase a fost fondat în anul 2012 la San Francisco, de Brian Armstrong (CEO), fost inginer la site-ul de închirieri de locuințe Airbnb, și de Fred Ehrsam, fost trader în grupul financiar Goldman Sachs.