Denisa Crăciun

Planurile de investiții ale firmelor din România sunt în creștere în 2023 / Tipuri de finanțare la care apelează (sondaj)

Investitori romani

Intențiile de creștere a operațiunilor și planurile de investiții ale firmelor din România sunt în continuare ridicate în 2023, potrivit unui raport care mai arată că rezultatele economice pentru 2022 au fost mai mari față de estimări pe toate palierele: venituri, număr de angajați și investiții.

51% dintre companiile respondente au acordat calificativul bun și foarte bun climatului investițional în ansamblu la sondajul AmCham România (Camera de Comerț Americană în România) din 2023, comparativ cu 39% în 2022.

„Nivelul ridicat de optimism poate fi un indicator al faptului că impactul presant al multiplelor crize manifestate în ultimii ani începe să se estompeze, dar și al încrederii în oportunitățile de dezvoltare a României”, conform AmCham.

Pentru anul 2022, rezultatele de business sunt în creștere la toate capitolele analizate față de nivelul anticipat: venituri (67%), număr de angajați (51%) și investiții realizate (55%).

Companiile sunt optimiste și anticipează performanțe similare pe toate cele trei palierele și pentru anul 2023.

„Membrii AmCham cred în România. Optimismul lor este la un nivel record, perspectivele de investiții sunt promițătoare, la fel și rezultatele așteptate pe termen mediu și scurt - acesta este cel mai bun mesaj pe care îl puteam transmite din partea comunității noastre în anul în care aniversăm 30 de ani de AmCham în România. Cele mai mari așteptări ale mediului de afaceri vizează măsuri cu un efect mare de angrenare în economie, cum sunt investițiile în infrastructură, absorbția și utilizarea finanțării europene, accelerarea digitalizării serviciilor publice și menținerea un cadru fiscal-bugetar predictibil și competitiv. Acestea sunt cu atât mai importante cu cât sunt esențiale pentru prioritățile strategice ale României precum aderarea la OCDE, implementarea PNRR sau consolidarea parteneriatului economic cu SUA” a declarat Cristian Sporiș, Președintele AmCham Romania.

În ceea ce privește cele mai apreciate condiții de piață:

  • calitatea infrastructurii digitale se situează pentru al cincilea an consecutiv pe prima poziție, în creștere de la 49% în 2022 la 57%;
  • urmează calitatea capitalului uman, pe care 47% dintre respondenți îl găsesc bun și foarte bun.

De cealaltă parte, topul celor mai puțin apreciate condiții de piață este stabilit prin calificativele „slab” și „precar” acordate pentru fiecare din primele cinci de majoritatea companiilor participante la sondaj.

  • Cu 84%, calitatea infrastructurii de transport surclasează în ediția din acest an debirocratizarea, care rămâne pe locul 2 cu 74%.
  • Urmează calitatea infrastructurii de sănătate (68%);
  • Prețul energiei (65%);
  • Predictibilitatea cadrului de investiții (62%).

Cu privire la avantajele competitive care rămân relevante pentru Romania în perioada post-pandemie și în contextul geopolitic regional, apartenența la Uniunea Europeană a rămas pe primul loc (82%), urmată de statutul de membru NATO (60%).

Celelalte avantaje competitive incluse în sondaj s-au apreciat față de nivelul din 2022 astfel:

  • Calitatea capitalului uman (53 % față de 42%);
  • Nivelul competitiv de impozitare a companiilor (33% față de 31%);
  • Calitatea infrastructurii digitale care a rămas relativ la fel (28% față de 29%).

„Nivelul record de optimism este dublat de vigilentă și prudență, cum era și de așteptat după o perioadă de crize multiple. Pentru ca acest optimism să se transforme în creștere economică este nevoie de consolidarea condițiilor de piață căutate și apreciate de investitori, și în același timp de identificarea, asumarea și dezvoltarea de avantaje competitive suplimentare, relevante pentru noile modele economice centrate pe sustenabilitate, tranziție verde și transformare digitală. Siguranța foarte apreciată de investitori este asigurată prin apartenența la UE și NATO, dar ținta noastră trebuie să fie ca avantajele care derivă din politica economică și socială, cum ar fi calitatea și disponibilitatea capitalului uman sau politica fiscală, să fie în centrul ofertei investiționale a României”, a declarat Elisabeta Moraru, Vice-Președinte AmCham România.

Tipuri de finanțare la care apelează firmele 

În ceea ce privește finanțarea, fondurile proprii sunt în continuare între sursele la care apelează cele mai multe companii (86%), urmate de împrumuturile bancare, care înregistrează anul acesta o creștere semnificativă, de la 35% în 2022 la 65% în 2023.

La fel de mult crește și ponderea împrumuturilor de acționari, de la 29% în 2022, la 65% anul acesta. Fondurile europene sunt o opțiune pentru 39% dintre respondenți. Se menține un trend pozitiv în ceea ce privește accesarea finanțărilor din piețele de capital și private equity, fiecare înregistrând ponderi aproape duble față de anul trecut.

„Pentru realizarea planurilor de investiții, companiile se bazează pe un mix de surse de finanțare. În condițiile în care 66% dintre companii prefigurează o creștere a costurilor de finanțare, credem că impactul acestora se poate atenua prin valorificarea la maximum a fondurilor europene disponibile și prin creșterea finanțării prin piața de capital. Pentru acest lucru este nevoie de o creștere a capacității de absorbție a finanțării europene, fie că vorbim de PNNR sau de programele operaționale, așa încât companiile să poată participa la implementarea de proiecte strategice. Eficientizarea întregului cadru de accesare și utilizare a finanțării europene la nivel național va ajuta și la o structură mai sănătoasă a bugetului de stat, la finanțarea deficitului, unul din riscurile macroeconomice care generează cea mai mare îngrijorare pentru comunitatea de afaceri”, a punctat Andrei Andreescu, Vice-Președinte AmCham România.

La capitolul îngrijorări, companiile respondente menționează rensiunea din piața muncii, care atinge o cotă de avarie, în condițiile în care 94% dintre companiile participante la sondaj au dificultăți în a găsi angajați potriviți.

Problemele structurale din piața muncii cauzate de evoluția demografică negativă, migrația, disparitățile dintre regiuni, dintre rural și urban, calitatea slabă și inadecvarea sistemului de educație, s-au acutizat, iar cel mai puternic se resimt în regiunile cele mai dezvoltate, care cumulează aproximativ 70% din deficitul de forță de muncă, potrivit unei analize AmCham realizate de PwC.

Sondajul AmCham privind calitatea climatului investițional s-a desfășurat în luna mai 2023. Participanți: 215 (40%) din totalul de 530 companii membre AmCham Romania, la nivel de CEO sau CFO.

Dintre acestea, 48% sunt contribuabili mari, 32% contribuabili mijlocii și 20% - contribuabili mici, conform clasificării ANAF.

Parallax

Vizualizari
136
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri