Raluca Abrihan

Palantir, startup-ul care a lucrat pentru CIA, evaluat la 15,8 miliarde de dolari

Thumbnail

Firma americană Palantir, care dezvoltă software-uri pentru agenţiile guvernamentale şi marile companii americane, a fost evaluată la 15,8 miliarde de dolari înainte de listarea la bursă, scrie Reuters.

Bursa din New York a stabilit marți un preț de referință de 7,25 dolari pe acțiune pentru Palantir Technologies Inc, evaluând compania de analiză a datelor la 15,8 miliarde de dolari înaintea debutului la bursă.

Evaluarea a fost mai mică decât cele 20 de miliarde de dolari pe care Palantir le-a obţinut într-o rundă de finanţare din 2015, prețul de referință nu este un preț de ofertă pentru ca investitorii să cumpere acțiuni, ci mai degrabă un punct de referință pentru performanță atunci când acțiunile încep să se tranzacționeze la bursă.

Două listări anterioare - Spotify Technology SA SPOT.N în 2018 și Slack Technologies Inc WORK.N în 2019 - au început să tranzacționeze semnificativ peste prețurile lor de referință.

Compania, care dezvoltă software-uri pentru agenţiile guvernamentale şi marile companii americane, a declarat că veniturile din exploatare vor atinge suma de 121 de milioane de dolari.

Palantir a ales o abordare neconvenţională în ceea ce priveşte listarea pe piaţă, de vreme ce a optat pentru o listare publică şi nu o oferă publică iniţială (IPO). Compania se aşteaptă ca veniturile să înregistreze o creştere de 30% în viitorul apropiat, scrie Mediafax.

Pe măsură ce investitorii analizează modelul de afaceri al Palantir, firma trebuie să îşi extindă masiv baza de clienţi peste numărul actual de 125, urmând să mizeze tot mai mult pe software-uri uşor de folosit.

Numărul total al acţiunilor ajunge în prezent la 1,92 de miliarde şi, cu o medie de preţ de 9,17 dolari, compania este evaluată la 17,6 miliarde de dolari.

Palantir a fost fondată în 2004 cu 2 milioane de dolari, o parte din bani venind de la divizia de investigaţii a CIA. Software-urile produse de companie le permit serviciilor secrete americane să vizualizeze rapid şi să identifice legăturile între cantităţi mari de informaţii – de la numere de telefon şi înregistrări bancare până la o listă de prieteni sau fotografii ale plăcuţelor de înmatriculare.

Citeşte şi:

Parallax

Vizualizari
972
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri