Claudiu Zamfir

„Plăcinta dobrogeană”, produs românesc protejat de UE ca indicație geografică

placinta dobrogeana-indicatie protejata

Comisia Europeană a aprobat joi, 30 martie 2023, o nouă indicație geografică protejată (IGP) pentru România – „Plăcintă dobrogeană”, potrivit unui comunicat transmis StartupCafe.ro.

Plăcinta dobrogeană este un produs de patiserie fabricat în regiunea Dobrogea din sud-estul României. Ea se prepară cu foi de aluat întinse și umplute cu brânză telemea sărată, amestecată cu caș și cu ouă. Foile de aluat umplute se rulează, se încrețesc și se aranjează în formă de spirală în tăvi rotunde. Foile se întind și se usucă până când devin foarte subțiri, translucide, elastice și puțin lucioase, caracteristici pe care numai localnicii din regiunea respectivă le cunosc.

Caracterul specific al produsului „Plăcintă dobrogeană” se datorează modului de preparare și îndemânării transmise de la o generație la alta de locuitorii din Dobrogea. Reputația produsului se datorează dovezilor istorice privind vechimea și notorietatea sa, transmise prin izvoare orale culese și transcrise în reviste și în cărți în vederea păstrării în timp pentru generațiile viitoare.

Această nouă denumire va fi adăugată în lista celor 1 621 de produse agricole deja protejate în Uniunea Europeană.

În prezent, România are peste 70 de produse protejate în Uniunea Europeană, ca indicații geografice protejate (IGP) și denumiri de origine protejate (DOP). Aceste sisteme protejează denumirea unui produs care provine dintr-o anumită regiune și care este realizat urmând o anumită metodă de producție tradițională.

În cazul DOP, materiile prime trebuie să provină din regiunea de origine, unde trebuie să aibă loc toate etapele de producție. În ceea ce privește IGP, măcar una din etapele de producție, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiunea respectivă.

Parallax

Vizualizari
2139
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri