Claudiu Zamfir

Patron român: Ne aducem angajați de afară. Oamenii din Asia „sunt născuţi ca să servească”

Thumbnail

Antreprenorul Dragoș Anastasiu, care are afaceri de peste 100 de milioane de euro pe an în turism și transport în principal, spune că pe termen scurt oamenii de afaceri români, mai ales în domeniul HORECA, își rezolvă problema lipsei de forță de muncă din țară aducând lucrători din afara Uniunii Europene, în condițiile în care oamenii din Asia, de exemplu, „sunt născuţi ca să servească” și vin și cu un import de cultură în acest sens.

„Ne aducem oameni de afară, probabil că asta este singura soluţie pe termen scurt”, a spus, miercuri, la Constanța, șeful Eurolines România și TUI Travel România, Dragoș Anastasiu, citat de Agerpres.

El a făcut o comparație între lucrătorii asiatici și cei din România, ca mentalitate.

Noi importăm şi un alt tip de cultură în turism. Oamenii din Asia, de exemplu, sunt născuţi ca să servească, între ghilimele. Pentru ei, a servi reprezintă o mare onoare. Ceea ce la noi nu prea este. A servi înseamnă <<dar ce, eu sunt sluga nu ştiu cui?>>. Cam asta este mentalitatea noastră, a românilor. Deci, importul din Asia, de exemplu, înseamnă şi un import de cultură a serviciilor în turism, ceea ce nu este rău deloc”, a mai afirmat Anastasiu, care este și președintele Camerei de Comerț Româno-Germane.

Pe termen lung, însă, el consideră că soluția la criza forței de muncă din țară este ca firmele să profesionalizeze lucrătorii români. „Principala chestiune este să-i profesionalizăm pe cei care lucrează aici, care vor să stea aici, care cred în potenţialul României, aşa cum şi eu m-am întors din străinătate şi cred în continuare că în ţara asta se poate face treabă”.

Reamintim că pe 2 august 2018 Guvernul a aprobat suplimentarea cu 8.000 a contingentului pe tipuri de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România (4.000 permanenți și 4.000 detașați). România se află pe primele locuri în UE în rândul ţărilor în căutare de muncitori din afara UE. Ce trebuie să ştie firmele care vor să angajeze astfel de lucrători.

Prin Hotărârea Guvernului nr. 946/2017, contingentul pe tipuri de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România, stabilit inițial pentru anul 2018, a fost de 7.000, din care: 4.000 lucrători permanenţi, 1.200 lucrători detașaţi, 700 lucrători ICT (persoane transferate în cadrul aceleiași companii), 500 lucrători înalt calificaţi, 400 lucrători sezonieri, 100 lucrători stagiari și 100 lucrători transfrontalieri.

Decizia de suplimentare a contingentului a fost adoptată după ce, în anul 2018, s-a observat o creștere cu peste 50% a numărului de avize de muncă eliberate (numărul avizelor de angajare pentru lucrători permanenți eliberate în 2018 s-a dublat față de aceeași perioadă a anului 2017). Raportat la numărul cererilor de eliberare a avizelor de muncă depuse în primele luni ale anului, s-a constatat că acestea au crescut cu 55%, în perioada 01.01. – 03.05.2018 – se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Muncii.

Pe lângă majorarea dimensiunilor contingentului permis, patronii din România, în principal din HORECA, au cerut și posibilitatea ca lucrătorii aduși din afara UE să poată fi plătiți și cu salariul minim pe economie, în condițiile în care în prezent pentru această categorie de angajați angajatorii sunt obligați să plătească cel puțin salariul mediu pe economie, adică dublul salariului minim.

Oficiali din Guvern analizează  posibilitatea scăderii limitei inferioare a salariilor pentru lucrătorii guvernamentali.

Pe 26 aprilie, un secretar de stat de la Ministerul Fondurilor Europene a declarat că a vorbit cu ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, pentru a găsi o modalitate de a permite firmelor din România să aducă din afara Uniunii Europene lucrători cu salarii mai mici decât mediul pe economie, pentru a rezolva problema lipsei forței de muncă din țară.

Dan-Octav Paxino se referă la faptul că în acest moment, pe legislația românească, firmele din țară pot aduce lucrători din afara Uniunii Europene, în limita unui contingent național, decis de Guvern anual, dar sunt obligate să-i plătească cel puțin cu salariul mediu pe economie. El ar vrea astfel să relaxeze prevederile legale privind salariul acordat muncitorilor extracomunitari.

Având în vedere că în perioada actuală trecem printr-un deficit major în ceea ce privește forța de muncă, am avut și ieri o întrevedere cu domnul ministru al Finanțelor Teodorvici și în principal suntem preocupați pentru a dezvolta și a găsi modalitatea cea mai eficientă ca și România să modifice sau să amendeze legislația actuală care permite aducerea din străinătate a muncitorilor, dar prin legislația noastră suntem obligați să-i plătim la salariul mediu brut pe economie, ceea ce în celelalte state membre ale Uniunii Europene nu există această autolimitare” - a spus secretarul de stat din Ministerul Fondurilor Europene, la un seminar găzduit de Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Citește pe Agerpres mai multe declarații ale lui Dragoș Anastasiu.

Parallax

Vizualizari
14138
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Mark
Marius
Partea proasta este ca acei straini vor trebui sa fie platiti cu salarii europene pe care romanii nu le primesc,sper sa aduceti inlocuitori si pentru bugetari care au salarii uriase si tot nemultumiti sint !
poza de profil
Cristian
Gutt
"patronii din România, în principal din HORECA, au cerut și posibilitatea ca lucrătorii aduși din afara UE să poată fi plătiți și cu salariul minim pe economie, în condițiile în care în prezent pentru această categorie de angajați angajatorii sunt obligați să plătească cel puțin salariul mediu pe economie, adică dublul salariului minim."
Sa mai incurajam putina negreala pe piata fortei de munca.
Un asiatic care munceste acum pe minim 550 de eur, sa zicem, nu va munci pe 250 de eur ci tot pe 550 doar ca va primi diferenta la negru. Pe el nu-l intereseaza ce taxe se platesc statului ci cat duce acasa la Asia. De pierdut nu pierde decat romanul care oricum e platit mai putin decat salariul mediu si bineinteles , vaca de muls , statul roman.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri