Raluca Abrihan

Parisul dă în judecată Airbnb pentru 12,5 milioane euro

Thumbnail

Primăria din Paris dă în judecată aplicația Airbnb, pe care o acuză ca ar fi publicat ilegal peste 1.000 de anunțuri de închiriere, în condițiile în care legea franceză impune celor care își închiriază locuințele turiștilor să se limiteze la un anumit număr de zile pe an de închiriere pentru a nu aduce pierderi prea mari hotelurilor și pensiunilor.

Potrivit legislației franceze proprietarii particulari care vor să își închirieze locuințele turiștilor pot da spațiul în închiriere pentru cel mult 120 de zile pe an. Legea, care este în vigoare de anul trecut, obligă platformele de anunțuri precum Airbnb să plătească amenzi de 12.500 de euro pentru fiecare anunț publicat ilegal – adică anunțuri din partea proprietarilor care au depășit termenul impus de lege. Drept urmare, primarul Parisului, Anne Hidalgo, a declarat pentru Journal du Dimanche că va acționa în judecată platforma Airbnb pentru încălcarea acestei legi, citează Reuters.

Parisul nu este singurul oraș care se plânge de efectele negative ale platformelor de închiriere dedicate paritcularilor, precum Airbnb. Mai multe orașe turistice susțin că aceste aplicații destabilizează piața hotelurilor și pensiunilor și transformă unele cartiere din aceste orașe în zone sufocate de turiști.

Reprezentanții Airbnb susțin ca această lege nu respectă regulamentele stabilite la nivelul Uniunii Europene.

Franța este cea mai mare piața pentru Airbnb, după Statele Unite, iar Parisul, unul dintre cele mai vizitate orașe din lume, are peste 65.000 de anunțuri de închiriere listate în aplicație.

Site-ul Airbnb permite proprietarilor de locuințe să ofere în chirie camere sau imobile întregi, pe termen scurt, la nivel internațional. Platforma își oprește un comision din tranzacție și, de asemenea, Airbnb deține ea însăși locuințe pe care le închiriază și obține alte venituri.

Înființat în 2008 de antreprenorii Brian Chesky, Joe Gebbia și Nathan Blecharczyk, la San Francisco, Airbnb a ajuns la încasări anuale de 2,6 miliarde de dolari. Alături de Uber, pe partea de transport, Airbnb este un exponent al curentului startupurilor de economie colaborativă, în care persoane private își pun la dispozție proprietățile pentru a fi folosite în comun, pe termen scurt, de către cei care au nevoie.

Parallax

Vizualizari
4506
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri