Piețele bursiere s-au prăbușit luni, pe fondul temerilor că SUA s-ar putea îndrepta spre recesiune, astfel că investitorii au „fugit”de activele riscante și au mizat pe faptul că vor apărea reduceri rapide ale dobânzilor pentru a salva creșterea economică, potrivit HotNews.ro, care citează Reuters.
Panica nu a ocolit nici Bursa de la București. În jurul orei 10.17, indicele principal BET era în scădere de aproape 4%.
De asemenea, acțiunile japoneze au scăzut cu 12,4%, cea mai mare scădere zilnică de la Vinerea Neagră din 1987, conform surselor citate.
În Europa, indicele EUROSTOXX 50 futures a scăzut luni dimineață cu 2,1%, iar FTSE futures cu 1,2%. Cotațiile futures ale Nasdaq au ajuns tot luni dimineață la minus 4,7 %, iar cele S&P 500 s-au prăbușit cu 12,4 %, ca efect al crizei de pe piețele globale.
Panica instaurată lunii pe burse a afectat și crypto. Prețul BTC a scăzut cu aproape 13% față de ziua anterioară, potrivit datelor de pe Coinmarketcap, tranzacționându-se la ora transmiterii acestei știri la valoarea de 52.536 dolari.
Alte efecte pe bursele din toată lumea:
Yenul și francul elvețian, active de refugiu, s-au apreciat pe măsură ce tranzacțiile de tip carry trade s-au volatilizat, provocând speculații conform cărora unii investitori au fost nevoiți să se debaraseze de tranzacțiile profitabile doar pentru a obține banii necesari acoperirii pierderilor în altă parte.
Avalanșa de vânzări a fost atât de mare pe mai multe burse din Asia s-au declanșat așa-numitele „circuit breakers”, adică tranzacționarea a fost oprită automat din cauza prăbușirii cotațiilor pentru ca panica investitorilor să nu provoace scăderi catastrofale.
Indicele japonez Nikkei a consemnat o scădere de 13%, atingând minimele ultimelor șapte luni, o prăbușire care nu a mai fost înregistrată de la criza financiară globală din 2011.
Indicele japonez Topix a scăzut în prima parte a zilei de luni cu până la 7,3%, ștergând practic toate câștigurile de la începutul anului, potrivit FT citat de HotNews.ro. Nikkei 225 suferise și el vineri cea mai mare cădere într-o singură zi de la prăbușirea din 1987, reculul fiind de 5,9%.
Vineri, indicele Vix al turbulențelor așteptate de pe piața bursieră din SUA – cunoscut în mod obișnuit ca „indicele fricii” de pe Wall Street – a urcat cu până la 29 de puncte, cel mai mare de la criza bancară regională din SUA din martie anul trecut. Denumirea „indicele fricii” își are originile în psihologia investitorilor, deoarece frica de pe piață provoacă întotdeauna reacții foarte rapide ale prețurilor, reacții care apar în timpul momentelor de panică. Cu cât este mai mare gradul de panică, cu atât indicele VIX- crește mai rapid, conform sursei citate.
Piețele au fost agitate săptămâna trecută, după ce datele privind locurile de muncă din SUA pentru iulie au arătat o încetinire bruscă, cu 114.000 de locuri de muncă create, în loc de cele 175.000 estimate.
Averea netă a lui Jeff Bezos a scăzut vineri cu 15,2 miliarde de dolari, prevestind declinul amplu care a şters 134 miliarde de dolari din averile celor mai bogaţi 500 de oameni din lume și panica instaurată luni pe burse.