Denisa Crăciun

Pandemia a reconfigurat oferta de beneficii extrasalariale. Ce a rămas la fel (studiu)

Thumbnail

Doar 2% dintre companii mai atrag candidați noi promovând abonamentul la sală ca beneficiu extrasalarial, în timp ce, înainte de pandemie, acest avantaj era acordat de peste 50% dintre angajatori, potrivit platformei de recrutare online, BestJobs.

Activitatea angajaților a trecut tot mai mult în mediul online, iar restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei COVID-19 au limitat anumite activități. Astfel că, anumite companii s-au adoptat și au reconfigurat pachetul de beneficii oferit.

În contextul evoluției ofertei extrasalariale, posibilitatea de a lucra remote s-a transformat din beneficiu în mod de lucru obișnuit pentru tot mai multe companii din România. Mai exact, doar 4% din totalul anunțurilor mai menționează remote pe lista de beneficii în timp ce oferta de astfel de joburi a înregistrat în luna ianuarie un record de 15% din totalul locurilor de muncă active pe BestJobs.

În categoria beneficiilor care au scăzut în tendințe se numără și:

 • organizarea de petreceri ale companiei;
 • teambuilding-urile;
 • decontarea transportului.

La polul opus, au fost introduse noi beneficii în oferta companiilor, cum ar fi:

 • buget de compensare pentru telemuncă;
 • sprijin în reconversii profesionale interne;
 • zile libere în plus;
 • acces la serviciile profesioniștilor terapeuți sau coach.

„Al doilea an de pandemie a fost resimțit de către angajații români ca fiind mai dificil decât primul, iar aproape jumătate dintre ei declarau la finalul anului trecut că au ajuns la burnout. Mulți dintre candidații activi pe BestJobs își doresc ca un job nou să nu mai fie o sursă de stres și să le aducă beneficii mai multe. Aceștia acordă mai multă importanță bunăstării psihice acum, drept pentru care își doresc mai mult timp liber pentru ei și mai mult confort la job, în general. Vedem cum companiile s-au adaptat rapid și încearcă să răspundă nevoilor candidaților, fiind presați și de deficitul mare de personal”, spune Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs.

Ce beneficii au rămas constante în oferta companiilor

Angajatorii din domeniile Vânzări, Tehnic, Inginerie, Contabilitate și IT, pe lângă faptul că împart locurile fruntașe când vine vorba de oferte de angajare și interes din partea candidaților, mai au în comun și faptul că au în ofertă beneficii care nu au fost influențate de pandemie:

 • tichete de masă;
 • bonus de performanță;
 • abonament la servicii medicale;
 • traininguri de specializare.

Pachetul complet de beneficii poate să difere în funcție de companie, domeniu sau nivel de experiență.

Pachetul de beneficii extrasalariale de care se bucură inginerii, tehnicienii, contabilii și economiștii cuprinde, pe lângă tichete de masă și bonus de performanță, și prime de sărbători. Cursurile de dezvoltare personale și suportul în reconversii profesionale interne completează lista beneficiilor extrasalariale.

Inginerii de suport tehnic, analiștii, contabilii și programatorii beneficiază de un program de lucru flexibil și de posibilitatea de a lucra de oriunde. Pentru a-și putea îndeplini sarcinile de serviciu, un tehnician de mentenanță, spre exemplu, poate primi mașină de serviciu, telefon și pachet de gustări și cafea la birou. Pentru pozițiile care presupun un nivel mai mare de senioritate, pe lista de beneficii extrasalariale la angajare se numără asigurarea de viață și/sau accidente.

Parallax

Vizualizari
1079
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri