Raluca Abrihan

DOCUMENT Ce prevede proiectul de OUG pentru ride-sharing: Ce trebuie să ştie şoferii Uber, Bolt şi Clever. Posibile amenzi

Thumbnail

Autorizaţii de la ARR, PFA, case de marcat electronice, maşini cu vechime de maximum 15 ani – sunt câteva dintre criteriile pe care trebuie să le îndeplinească şoferii care vor să facă ride-sharing. Operatorii serviciilor Uber, Bolt şi Clever vor plăti o taxă anuală de 50.000 lei la Ministerul Comunicaţiilor. Amenzile propuse sunt uriaşe.

Ce trebuie să ştie şoferii:

Autoturismele cu care se efectuează transport alternativ trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

  • au maxim 5 locuri, inclusiv locul conducătorului auto;
  • au inspecţia tehnică periodică (ITP) realizată la fiecare 6 luni;
  • la momentul cursei trebuie să corespundă normelor tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi utilizarea conform destinaţiei;
  • deţin copia conformă a autorizaţiei pentru transportul alternativ.
  • să nu fie mai vechi de 15 ani
  • autoturismele pot fi în proprietatea şoferilor, sau în leasing, or prin închiriere sau comodat.

Şoferii să aibă vârsta de cel puţin 21 de ani și să dețină un certificat de atestare a pregătirii profesionale pentru transportul de persoane în regim de închiriere eliberat de Autoritatea Rutieră Română – A.R.R.; să deţină permis de conducere categoria B cu o vechime de cel puţin 2 ani;

De asemenea, şoferii trebuie să “aibă o ţinută corespunzătoare, un comportament civilizat şi preventiv în relaţia cu clientul, să nu refuze efectuarea cursei în condiţiile iniţial agreate, să nu solicite plata de către pasager a unei alte sume de bani în schimbul activității de transport efectuate, să nu utilizeze mijloacele audio/video fără acordul clientului.”

În trafic, autoturismele acceptate pe platforma digitală pentru efectuarea transportului alternativ vor avea afişat la vedere, pe parbriz în partea dreaptă jos și pe lunetă în partea dreaptă jos, un ecuson rotund cu diametrul de 10 cm, pentru fiecare platformă digitală utilizată, conţinând următoarele elemente:

a) numărul de înmatriculare al autoturismului;

b) denumirea platformei digitale pe care este acceptat autoturismul.

Ecusonul de transport alternativ prevăzut la alin. (1) se emite de către operatorul plaformei digitale pentru fiecare autoturism pentru care a fost emisă în prealabil copia conformă a autorizației pentru transportul alternativ.

Ecusonul de transport alternativ dă dreptul operatorului de transport alternativ să utilizeze autoturismul astfel identificat și să efectueze transport alternativ în condițiile prevăzute la art. 13 alin. (4), prin intermediul platformei digitale menționate pe acesta;

Operatorii de transport alternativ (Uber, Bolt, Clever etc):

  • trebuie să deţină autorizaţie de la Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale. (autorizaţia se emite pe 3 ani)
  • plăteşte anual o taxă de 50.000 de lei către MCSI.
  • păstrează detaliile fiecărei curse efectuate prin intermediul platformei digitale pentru o perioadă de cel puţin 5 ani.

Amenzi:

Operatorii de transport care primesc în platformele lor maşini fără autorizaţii şi care nu îndeplinesc criteriile impuse de regulament pot fi sancţionate cu amenzi de până la 100.000 de lei şi riscă suspendarea autorizaţiilor de funcţionare în România pe o perioadă de 2 ani.

Şoferii care încalcă legea transportului alternativ riscă amenzi de până la 5.000 de lei, în funcţie de gravitatea faptei.

OUG Transport Alternativ 23.05.2019 Cu Obs Guvern Forma 3 by Anonymous laThOzTaXO on Scribd

Parallax

Vizualizari
2500
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri