Claudiu Zamfir

Oameni de afaceri: PNRR – Șansa de modernizare a României

Thumbnail

Antreprenorii și managerii de firme membre ale Camerei de Comerț Româno-Americane (AMCham) consideră Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR, prin care țara noastră are la dispoziție 29 de miliarde de euro - fonduri nerambursabile și împrumuturi de la Uniunea Europeană -, reprezintă „șansa de modernizare a României”, însă este nevoie și de „revenirea clasei politice la angajamentele asumate pentru societate și economie”.

Redăm integral apelul AMCham:

Comisia Europeană a dat undă verde Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), moment pe care îl așteptam și îl salutăm. Avem convingerea că PNRR, unul dintre puținele proiecte care se bucură de susținere transpartinică la București, are potențialul de a deveni un nou T 0 pentru România, doar dacă implementarea sa este prioritizată la toate nivelele administrației și gestionată responsabil, coerent și profesionist.

În numele comunității de afaceri pe care o reprezintă, AmCham România face apel la revenirea clasei politice la angajamentele asumate pentru societate și economie, fără de care nu se poate opri deprecierea încrederii în cadrul investițional și de afaceri, care potrivit unui sondaj recent al AmCham, atinge în această perioadă cotele minime înregistrate în prima jumătate a anului 2020, când România era lovită de o lipsă acută de predictibilitate generată de primul val pandemic.

Companiile au confirmat aproape în unanimitate că stabilitatea și predictibilitatea cadrului politic și de reglementare au impact direct asupra deciziilor operaționale și de investiții, majoritatea indicând că actuala instabilitate politică influențează deciziile de investiții, iar îngrijorarea cu privire la evoluția indicatorilor macroeconomici - inflație, rata dobânzii, este în creștere.
Deprecierea rapidă a încrederii în climatul investițional dovedește încă o dată faptul că aceasta se câștigă greu și se pierde foarte repede! Întregul spectru politic trebuie să se alinieze transpartinic în jurul reformelor pe care România și românii le așteaptă de foarte mult timp. Pentru a fi un stat credibil în relație cu investitorii, cu partenerii instituționali externi și nu în ultimul rând cu cetățenii, este nevoie ca politica și politicienii să fie în slujba României și nu invers.
Fiecare zi de instabilitate politică agravează situația pe toate planurile, fie că vorbim de sănătate,  educație, economie, iar urgențele momentului impun abordarea cu responsabilitate a provocărilor reale cu care se confruntă țara.

Într-o mare de incertitudini, cert este că PNRR reprezintă o oportunitate istorică pentru România și  trebuie să fie începutul unui parcurs accelerat și susținut în direcția recuperării decalajelor majore în domenii strategice și a dezvoltării sustenabile a economiei și societății românești.

Similar implicării în perioada de consultări pe marginea PNRR, AmCham România rămâne ferm angajată în sprijinirea demersurilor de implementare a reformelor asumate în cadrul PNRR sub egida unui parteneriat onest și constructiv între mediul public și cel privat.

***

Despre sondajul AmCham privind calitatea climatului investițional, ediția  septembrie 2021

Participanți:
•    100 (21%) din totalul companiilor membre AmCham Romania, la nivel de CEO sau CFO.
                   Dintre acestea, conform clasificării ANAF
•    39% - companii mari
•    27% - companii medii
•    34% - companii mici
•    Perioada în care s-a desfășurat sondajul: 24  - 28 septembrie 2021

Thumbnail

Parallax

Vizualizari
375
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri