Adi Iacob

NYT: 100 de milioane de dolari obișnuiau să fie o investiție uriașă pentru un start-up. Acum, este ceva comun

Thumbnail

La sfârșitul lunii aprilie, când Mike Massaro și-a propus să obțină finanțare pentru startup-ul său de plăți online— Flywire, el a contactat un grup mic de investitori pe care îi cunoștea deja. Cu toate acestea, vestea s-a răspândit repede, iar alți investitori i-au umplut inbox-ul cu oferte de investiții care totalizau peste 200 milioane de dolari, dintre care jumătate au fost refuzați.

Gusto, companie de software pentru calcularea salariilor a obținut, în iulie, 140 de milioane de dolari, dar ar fi putut strânge de cinci ori mai mult, potrivit lui Joshua Reeves, directorul executiv și fondatorul startup-ului, citat de The New York Times.

Convene, un start-up de servicii imobiliare, a obținut recent 152 milioane de dolari și a refuzat investiții suplimentare de peste 100 de milioane de dolari. Curând după aceea, un alt val de investitori plini de speranță au sunat, întrebând dacă firma ar căuta o finanțare mai mare, potrivit lui Ryan Simonetti, director executiv al Convene.

Startup-urile care au adunat 100 de milioane de dolari sau mai mult de la investitori (cunoscute ca mega-runde de finanțare) obișnuiau să fie o raritate. Dar în prezent, titlurile care anunță astfel de finanțări sunt o rutină, producând o frenezie în jurul unor companii de tehnologie cu o amploare și un impuls suficient pentru a absorbi un cec mare.

Saltul investițiilor supradimensionate este condus de investitori relativ noi (inclusiv conglomeratul japonez SoftBank, companii chineze și fondurile suverane de investiții). Ei văd o șansă de a valorifica incursiunea tehnologică în aproape fiecare industrie.

Din punctul de vedere al startup-urilor, aceste sume de bani schimbă modul normal de dezvoltare a unei companii de tehnologie. Firma trebuie să avanseze și mai repede, să-și extindă ambițiile și să colecteze mai mulți bani decât oricând — chiar dacă nu este pregătită. Aceste startup-uri riscă să se bazeze prea mult pe finanțare și nu găsesc niciodată o cale spre profit.

"Dacă concurentul tău va obține 150 de milioane de dolari și tu vrei să fii conservator și să strângi doar 20 de milioane de dolari, vei fi depășit", a spus Bill Gurley, manager la Benchmark Capital, citat de The New York Times.

Investitorii au participat la un număr record de 273 mega-runde de finanțare anul trecut, potrivit datelor furnizate de Crunchbase. Anul acesta, acest ritm a fost grăbit — cu 268 de mega-runde de finanțare finalizate în primele 7 luni ale anului.

În ultimele 10 zile, Letgo, o companie de reclame online, a strâns 500 de milioane de dolari. Actifio, o companie de stocare a datelor, a obținut 100 de milioane de dolari. Și Klook, un site de dedicat turiștilor, a primit 200 de milioane de dolari.

Aceste mega-runde au devenit atât de frecvente încât CB Insights, care urmărește acest tip de investiții în startup-uri, a dezbătut chiar schimbarea definiției, pentru a lua în considerare finanțările de peste 200 milioane de dolari sau mai mult, potrivit lui Anand Sanwal, director executiv al firmei.

Mulți dintre noii investitori, inclusiv Vision Fund al SoftBank de 93 de miliarde de dolari, gestionează fonduri atât de mari încât întreaga piață tradițională de fonduri de capital de risc din Statele Unite pare mică. 

Aceste fonduri uriașe caută startup-uri care pot lua sume mari de bani dintr-o singură lovitură. Împărțind o mulțime de cecuri mici durează prea mult timp, iar întoarcerea la pariurile pe startup-urile mici nu va face diferența pentru un astfel de fond de investiții.

Investițiile făcute de SoftBank a afectat fiecare parte a pieței de capital de risc. Lansarea fondului Vision Fund, care cere o investiție minimă de 100 de milioane de dolari, a determinat o serie de firme tradiționale de capital de risc, inclusiv Sequoia Capital, să construiască fonduri mai mari de bani pentru a concura.

Dar Vision Fund nu este nici măcar cel mai activ investitor în mega-runde. În primele 7 luni ale anului 2018, Tencent Holdings a participat la 31 de runde de finanțare de 100 de milioane de dolari sau mai mult, în comparație cu 18 pentru SoftBank, potrivit CB Insights. GIC și Temasek Holdings, fonduri de investiții asociate cu guvernul din Singapore, precum și Alibaba și Sequoia Capital China, au fost printre cei mai activi investitori în mega-runde din acest an.

Studiu de caz

Flywire, startup-ul de la începutul articolului, încă mai avea 15 milioane de euro în bancă dintr-o rundă de finanțare anterioară. Dar compania a văzut oportunitatea de finanțare, iar fondatorul a considerat că mai mulți bani ar ajuta Flywire să crească și mai repede.

Rundele de finanțare pot dura până la șase luni, dar runda lui Flywire s-a încheiat în aproximativ două. Ca urmare a invetiției, startup-ul va finaliza unele planuri de angajare în jumătate din perioada planificată anterior și se va extinde pe o nouă piață geografică cu doi ani mai devreme.

Startup-urile bine finanțate de către unii investitori își pot permite să-și plătească mai mult angajații și să-și reducă prețurile, pierzând bani pe termen scurt pentru a câștiga mai mulți clienți.

Parallax

Vizualizari
782
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri