Răzvan Tătaru
Comisia Europeană a aprobat, marți, 16 iulie 2024, înscrierea produsului românesc „sardeluță marinată” în registrul Specialităților Tradiționale Garantate (STG), informează instituția pe site-ul oficial.
Preparatul „sardeluță marinată” se alătură, astfel, celor 12 produse românești recunoscute și înregistrate la nivel european:
„Sardeluța marinată” este un produs obținut prin marinarea șprotului. Marinarea acestui tip de pește se face cu sos de vin, ulei de floarea soarelui sau ulei de floarea soarelui cu ardei iute și împreună cu alte ingrediente aromatizante.
Ingredientele tradiționale ale preparatului sunt: sare neiodată, oțet de vin, vin alb, zahăr, ulei de floarea soarelui, boia dulce pudră, ardei iute, boabe de piper negru, foi de dafin, piment iute și boabe de coriandru, potrivit notei oficiale.
Denumirea produsului indică specificul materiei prime, respectiv șprotul fără cap și eviscerat și modul de preparare, adică marinare.