Claudiu Zamfir

Nike, amendată de UE pentru că oprea ilegal comercianții să vândă dintr-un stat membru în altul

Thumbnail

Producătorul de haine și încălțăminte sport Nike a fost amendat de Comisia Europeană cu 12,5 milioane de euro, sub acuzația că firma americană a împiedicat, timp de 13 ani, comercianții din Uniunea Europeană să vândă liber produsele acestui brand dintr-o țară în alta a blocului comunitar și a Spațiului Economic European, încălcând astfel legislația europeană privind piața unică a UE, ceea ce a condus la prețuri mai mari pentru consumatori.

Restricțiile impuse de Nike vizau produsele de merchandising ale unora dintre cele mai cunoscute cluburi și federații de fotbal din Europa, pentru care Nike deținea licența: FC Barcelona, Manchester United, Juventus Torino, Internazionale Milano, AS Roma, echipa națională a Franței, campioană mondială en-titre.

„Suporterii de fotbal prețuiesc produsele de marcă purtate de echipele lor preferate, cum ar fi tricouri sau fulare. Nike a împiedicat mulți dintre comercianții care dețineau licența sa să vândă aceste produse de marcă într-o altă țară, conducând la îngrădirea libertății de alegere și la creșterea prețurilor. Acest lucru este ilegal în conformitate cu normele UE antitrust. Decizia de astăzi a CE dispune ca vânzătorii cu amănuntul și consumatorii să poată profita pe deplin de unul dintre principalele beneficii ale pieței unice: capacitatea de a cumpăra liber în toată Europa pentru o varietate mai mare de produse și cele mai bune oferte", a spus comisarul european pentru concurență Margrethe Vestager.

Potrivit CE, Nike intervenea și pentru a se asigura că magazinele cu amănuntul (de exemplu, magazinele de modă, supermarketurile etc.) nu mai achiziționau produse de la comăpanii lcențiate pentru brandul Nike din alte teritorii ale Spațiului Economic European.

Măsurile luate asupra Nike vin la capătul unei investigații deschise de Comisia Europeană în iunie 2017. Compania americană a cooperat cu autoritățile europene, motiv pentru care Comisia i-a acordat o reducere cu 40% a amenzii.

Parallax

Vizualizari
4667
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri