Claudiu Zamfir

Firmele din România au angajat part-time mai puțin în 2017 decât în 2016

Thumbnail

Ponderea lucrătorilor part-time în România a scăzut în anul 2017 față de 2016, după majorarea taxării muncii pe fracțiuni de normă. În majoritate, românii cu timp parțial de lucru și-ar dori full-time, potrivit datelor publicate vineri de Eurostat.

În Uniunea Europeană, 43 de milioane de persoane cu vârste între 15 și 64 de ani erau încadrate în muncă pe contracte part-time, în anul 2017.

Thumbnail

Procentual, 6,8% dintre contractele de muncă erau part-time în România, în 2017, mult sub media UE, de 19,4%. Astfel, România s-a situat pe locul al 7-lea din coadă, între cele 28 de state UE, la ponderea contractelor pe timp parțial de lucru.

În 2016, România avea o pondere mai mare a contractelor part-time, 7,4%, în timp ce media UE era la 19,5%.

În România a scăzut și procentul celor care au fost nevoiți să lucreze part-time, fără să-și dorească ei acest lucru. În 2016, 57,8% dintre cei cu contracte part-time erau involuntar în această situație, iar în 2017 ponderea lor a scăzut la 55,8%. Media UE în 2017 era de 26,4%.

Aceste cifre arată că în cea mai mare parte a Uniunii Europene lucrul part-time este mai degrabă o opțiune a angajatului, în timp ce în România angajații din această categorie și-ar dori mai degrabă să fie încadrați pe normă întreagă, dar nu au de ales. Doar în Grecia, Cirpru, Italia și Bulgaria este mai mic decât în România procentul angajaților part-time care chiar au ales această variantă pentru că și-au dorit-o.

Thumbnail

 

Începând cu luna august 2017, prin ordonanța 4/2017, Guvernul a dispus ca, pentru contractele de muncă part-time pentru care venitul brut este mai mic  decât salariul minim pe economie, firmele să plătească la stat contribuțiile la pensii (CAS) și la sănătate (CASS) datorate de angajator la valoarea salariului minim pe economie întreagă.

Apoi, prin OUG 79/2017, Guvernul a mai modificat o dată Codul fiscal și a dispus transferul principalelor contribuții sociale datorate de angajator în sarcina angajatului. De asemenea, prin hotărâre de guvern, de la 1 ianuarie 2018 s-a majorat salariul minim pe economie de la 1.450 de lei la 1.900 de lei.

Așa s-a ajuns la situația aberantă în care angajați cu contracte part-time, unii dintre ei la școli publice sau la primării, erau nevoiți să vină ei cu bani de acasă să-și acopere contribuțiile sociale, munca aducându-le prejudicii, nu beneficii.

Ulterior, în februarie 2018 , Guvernul a mai dat o ordonanță de urgență, OUG nr. 3/2018, să repare această aberație. Așa s-a stabilit în cele din urmă ca salariații part time să datoreze contribuții sociale la nivelul veniturilor obținute, iar diferența de contribuții până la nivelul salariului minim brut să fie suportată de angajatori în numele angajaților.

Parallax

Vizualizari
889
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
unupedoi
doipeunu
A scazut mai ales din cauza taxarii. Crezi ca nu mai e nevoie de curatenie cu 2 ore zi (o zi pe saptamana, sau contabilitate 1 zi pe saptamana, etc). Chiar si statul a descoperit dupa cum ai remarcat in final ca de fapt e nevoie de part time. Din nefericire pe stat nu-l doare sa plateasca contributii pentru un salariu intreg, pentru munca pe sfert sau pe jumate, ca oricum face asta si la contractele cu norma intreaga, in schimb pe mine da. Asa ca decat 2 ore la mine si 2 ore la altii mai bine NIMIC si re-repartizare sarcini sau angajat unu care are deja o norma intreaga.
Sa-si faca rost de norma intrega! Pai se poate? Cine n-are, sa n-aiba de loc! Nu-i mai bine-asa?
Deci lasa mai jos povestea cu nevoluntariatu'. Cine-si doreste cu adevarat juma' de norma? Ceva constrangeri tot sunt la mijloct: timp, criza financiara, ...
poza de profil
xxxx
yyyy
D'acord in totalitate. Tu vorbesti de femei de serviciu la noi e si mai rau. Noi, la inceputul anului am terminat colaborarile cu studenti la informatica. Poate pt institutiile bugetare s-a reparat 'nedreptatea' dandu-le o baza legala sa mareasca costul. Pt noi chiar costul a fost o problema. Studentii la zi chiar nu pot face norma de 8 ore asa ca sa fim bagati la gramada cu hotii ne-a jignit profund. Si birocratia care a incercat sa repare modul asta de a rezolva problemele cu buldozerul chiar nu a reparat nici o nedreptate. Banii dati personalului cu fractie de norma au fost chiar fractie de salariu iar oamenii erau fericiti. Chiar ne-am ocupat de fiecare din oamenii care au venit la noi cu atentia si dedicatia, cu dezinvoltura cu care scoala nu o face. Fiecare au dobandit din primul an cunostinte si practica la care nici nu visau, si acuma vin pe la noi si ne multumesc fiecare in felul lor pt timpul petrecut si ar fi dispusi sa stea sa ne ajute in timpul liber de gratis. Nici un strop de ura pt faptul ca am incheiat colaborarea in urma stilului grobian al statului de a incerca sa ia bani cu japca pe motiv ca suntem hoti. La ora asta universitatea se milogeste de noi si inca cateva firme sa le luam oamenii capabili macar la practica obligatorie dupa ce au vazut ce efect mare poate avea tutelarea si educarea in spirit practic al unui student. In fine, toate gloantele astea care ni le tragem singuri in picioare ne fac sa evoluam mai incet ca restul lumii. Pacat!

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri