Denisa Crăciun

Munca la distanță: Peste 80% dintre angajatori au o prezență la birou de mai puțin de jumătate dintre salariați într-o zi normală de lucru (sondaj)

Munca de la distanta in 2023

Sistemul de lucru hibrid a fost deja adoptat de mai multe companii, potrivit unui studiu care mai arată că în prezent peste 80% dintre angajatori au o prezență la birou de mai puțin de jumătate dintre salariați într-o zi normală de lucru.

Sistemul de lucru hibrid îmbină activitatea de la distanță cu prezența la birou și a fost adoptat deja de mulți angajatori, arată datele unui sondaj realizat de Colliers în rândul managerilor din 75 de companii cu activitate în diverse sectoare economice și echipe de la câteva zeci până la sute de angajați.

Respondenții sondajului nu se așteaptă la schimbări semnificative pe parcursul acestui an. Astfel, relevanța birourilor rămâne ridicată și multe companii înțeleg prioritatea reamenajării lor pentru a răspunde nevoilor generate de schimbarea modului de lucru.

Trei din patru decidenți din companiile mari, cu peste 500 de angajați, se așteaptă la o prezență scăzută la birou anul acesta, de sub 30%, față de doi din patru respondenți din partea IMM-urilor”, explică Silviu Pop, Director CEE & Romania Research la Colliers.

„Se conturează astfel o subtendință interesantă, deoarece companiile mai mari ar putea dori să creeze mai multe insule de birouri în același spațiu, ceea ce le permite să aibă o eficiență sporită a costurilor și flexibilitate, în funcție de numărul de angajați care lucrează de la birou. Acest lucru înseamnă regândirea biroului pentru a nu mai fi doar un simplu spațiu de lucru, ci mai mult un spațiu care să susțină colaborarea și spiritul de echipă, să accelereze creativitatea, dar și să atragă și să păstreze talentele. Deja aproape jumătate dintre respondenți și-au renovat biroul pentru a-l face mai în ton cu noul mod de lucru, care permite în viitor flexibilitatea și ușurința chiriașilor de restrângere sau extindere a spațiului”, completează acesta.

Lună de lună, indicii Eurostat privind intențiile de angajare pe termen scurt arată valori solide pentru România, care a depășit majoritatea statelor membre ale UE, spun reprezentanții Colliers.

Conform sondajului, aproximativ 60% dintre respondenții din IT&C plănuiesc să își extindă forța de muncă în următorul an, față de o rată medie de răspuns de 44% pentru toți respondenții.

Totodată, marea majoritate a respondenților caută un mod de lucru flexibil pentru angajații lor și au o deschidere mai mare în acest sens decât aveau în urmă cu doi ani.

Concret, în octombrie 2020, aproximativ 53% dintre companii le ofereau angajaților lor 1-2 zile de lucru la distanță pe săptămână, pe când în acest moment, angajatorii vorbesc despre 3-4 zile lucrătoare la distanță.

Doar 4% dintre respondenții la sondaj le cer angajaților să lucreze permanent de la birou.

Pentru majoritatea companiilor, productivitatea angajaților a rămas neschimbată în linii mari chiar și în contextul noului mod de lucru hibrid, doar 21% dintre respondenți consideră că munca remote are un impact negativ asupra productivității forței de muncă, față de 40% care consideră că aceasta reprezintă chiar o îmbunătățire.

Aceleași date arată că IMM-urile au întâmpinat mai multe dificultăți în a asigura productivitatea muncii la distanță, 34% dintre companiile cu mai puțin de 500 de angajați observând o creștere a randamentului, față de 43% în cazul companiilor mari.

„Deși există încă incertitudini privind întreg contextul economic și geopolitic actual, jumătate dintre companiile respondente au declarat că au păstrat deja sau intenționează să-și mențină neschimbată suprafața de birouri, iar aproximativ 10% au în plan chiar să-și extindă suprafața. La polul opus, aproape 39% dintre respondenți intenționează să își reducă sau și-au redus deja suprafața ocupată de birouri. Pentru a putea implementa cu ușurința restrângerile sau extinderile de spațiu de lucru în viitor, acesta trebuie regândit și amenajat de la început într-un mod cât mai flexibil, astfel încât să nu fie afectate productivitatea angajaților sau utilizarea spațiilor interioare”, susține Daniela Popescu, Director, Tenant Services & Workplace Advisory, Office 360.

Parallax

Vizualizari
168
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri