Denisa Crăciun

Mediul de afaceri din România este optimist (Studiu)

Thumbnail

Mediul de afaceri din România este optimist, conform Consiliului Investitorilor Străini (FIC), care a concluzionat că 80% dintre companiile din țară se așteaptă în continuare la creșterea performanțelor financiare, în special în activitatea de pe piața internă, deși au fost afectate de pandemia COVID-19.

Conform indexului FIC, Business Sentiment, desfășurat în luna septembrie 2021, aproape jumătate (48,9%) dintre companiile din România se așteaptă ca exporturile să crească, iar 46,7% cred că vor rămâne la niveluri similare în perioada următoare.

De asemenea, pentru următoarele 12 luni, peste 53% dintre firmele din țară au planuri de investiții, ceea ce, potrivit FIC, reflectă încrederea acestora în oportunitățile de afaceri.

„Veștile proaste rămân în mod constant în legătură cu infrastructura, transparența și coerența aplicării politicilor publice, reducerea birocrației și a poverii reglementărilor, fiind încă din 2016, domenii percepute ca foarte slabe și necompetitive de majoritatea respondenților”, conform unui comunicat de presă transmis miercuri StartupCafe.ro.

Investițiile de capital planificate pentru anul 2022 sunt asociate cu planurile de forță de muncă ale companiilor: 60% dintre aceste firme caută să angajeze personal în anul următor și doar 11% le vor pune în așteptare.

Deși afaceriștii vor să facă angajări, percepția privind disponibilitatea personalului adecvat rămâne rezervată pentru că doar 39% dintre responenți consideră că forța de muncă este competitivă.

Despre valul 4 al pandemiei, 60% dintre companiile chestionate spun că nu așteaptă efecte masive asupra activității lor în următoarele 6, respectiv 12 luni, în timp ce 38% declară că vor fi afectate moderat.

Chiar și așa, angajații vor continua, cel mai probabil, să lucreze de acasă, spun 38% dintre participanții la studiu, care estimează că între o pătrime și jumătate din personalul angajat își va continua activitatea de la domiciliu, în timp ce 29% susțin că peste 50% dintre angajați vor lucra în regim de telemuncă.

Parallax

Vizualizari
610
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri