Denisa Crăciun

Materiale de construcții: Grupul românesc TeraPlast, pierderi de aproape 7 milioane lei în primele 9 luni din 2024

Thumbnail

Grupul românesc de materiale de construcții TeraPlast, controlat de antreprenorul clujean Dorel Goia, a înregistrat în primele 9 luni ale anului 2024 pierderi de aproape 7 milioane de lei, conform unui comunicat publicat pe site-ul Bursei de Valori București (BVB).

În aceeași perioadă din 2023 (ianuarie - septembrie), producătorul de materiale de construcții raporta un profit de aproape 6,8 milioane lei. 

De asemenea, pentru anul 2024, estimează pierderi totale de 14 milioane de lei.

„Cheltuielile cu dobânzile, cheltuieli nerecurente generate de extinderea geografică și impactul demarării business-ului de folii stretch Opal au erodat profitabilitatea Grupului, marcând o pierdere de 6,9 milioane de lei după primele noup luni ale anului curent”, se arată în anunțul făcut pe BVB.

Grupul a făcut afaceri de 681 milioane de lei în primele 9 luni ale anului 2024, o creștere de 32% față de aceeași perioadă din 2023, cu o cifră de afaceri de 517,3 milioane lei.

„Marja brută a crescut cu 28%, de la 188 milioane de lei după primele nouă luni din 2023, la 240 milioane de lei în aceeași perioadă din 2024. Aceasta creștere a fost erodată de avansul costurilor cu salariile, transportul și utilitățile li de asemenea, peste 4 milioane de lei cheltuieli nerecurente”, mai arată TeraPlast. 

„Trimestrul 3 a adus o accentuare a presiunilor generate în special de piețele vestice. Acestea, împreună cu fluctuațiile din zona decontărilor lucrărilor publice de infrastructură și contracția sectorului rezidențial din România, creează un context care nu ne permite să livrăm acționarilor creșteri semnificative imediate, în special în zona de profitabilitate. Suntem însă îndeajuns de solizi să abordăm această perioadă cu maturitate și responsabilitate. Ne-am concentrat pe diversificarea piețelor externe, inclusiv prin achiziția Optiplast, și pe conservarea cotelor de piață în acest mediu de piață caracterizat de fluctuații. În plus, implementăm planuri de eficientizare operațională, atât în compania mamă, cât și în subsidiare pentru a crește profitabilitatea”, a declarat Bogdan Crăciunaș, Director Financiar al Grupului TeraPlast.

Compania susține că vânzările în afara României reprezintă 25,3% din cifra de afaceri consolidată în primele trei trimestre ale anului, comparativ cu 16,7% după primele nouă luni din 2023, atingând 172,4 milioane de lei. 

„Volumele totale au crescut cu 49%, de la 56.671 tone în primele nouă luni din 2023, la 84.624 tone în aceeași perioadă din 2024, și sunt cu 12% peste volumele înregistrate în întreg anul 2023”, susține TeraPlast.

Pentru anul 2024, Grupul TeraPlast estimează o cifră de afaceri de 883,7 milioane de lei și o EBITDA de 56,5 milioane de lei, cu o creștere de 31%, respectiv 10% față de 2023, însă prevede și o pierdere de 14 milioane de lei.

„Rezultatele cu care vom încheia anul 2024 reflectă creșterea capacităților de producție și extinderea Grupului prin achizițiile externe, însă provocările din piețe limitează profitabilitatea consolidată. Ne concentrăm pe gestionarea eficientă a costurilor și anticiparea riscurilor pentru a menține parametrii de creștere stabilă”, a mai spus Bogdan Crăciunaș, Directorul Financiar al Grupului TeraPlast.

Cine este TeraPlast

Grupul TeraPlast este cel mai mare procesator de polimeri din Europa de sud-est. Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack, Palplast Moldova, companiile Grupului Wolfgang Freiler și Somplast.

Din 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listată la Bursa de Valori București sub simbolul TRP. Acțiunile companiei sunt incluse în indicele de referință BET al Bursei de Valori București, în indicii Small Cap și Global All Cap ai FTSE Russell și în indicii MSCI Frontier IMI (Investable Market Index). 

TeraPlast a fost fondat în urma divizării Întreprinderii de Materiale de Construcții Bistrița (IMC Bistrița), din anul 1990. Din 2008, controlul TeraPlast a fost preluat de omul de afaceri Dorel Goia, care are acum vârsta de 69 de ani.

 Originar din Brașov, el a lucrat ca profesor de istorie la Cluj, pe vremea comunismului, iar după Revoluție a intrat în afaceri, încă din anul 1990. Goia a făcut afaceri din cele mai diverse, de la HoReCa și industrie alimentară la telecomunicații și industria materialor de construcții.

Parallax

Vizualizari
155
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri