Raluca Abrihan

Managerii, principala problemă în securizarea companiei în fața amenințărilor cibernetice – studiu

Thumbnail

Peste 46% dintre managerii IT consideră că lipsa conștientizării amenințărilor de securitate la nivel de top management este principalul obstacol în securizarea companiei în fața amenințărilor cibernetice, arată studiul ”Connect Romania 2018”.

Securitatea și managementul riscurilor vor avea cel mai mare impact asupra activității IT din companiile românești în următorii trei ani, mai relevă studiul la care au răspuns peste 400 de specialiști IT.

Astfel, peste 65% dintre managerii IT au menționat că provocările legate de securitate și de managementul riscurilor vor constitui principala preocupare pentru departamentele IT pe care le conduc în următorii trei ani, urmate de creșterea traficului de date (44% dintre respondenți), automatizarea rețelelor și SDN - Software Defined Networking (39%), migrarea aplicațiilor în cloud (29%) și Internet of Things și M2M – Machine to Machine (27%).

Conform studiului, peste 46% dintre managerii IT consideră că lipsa conștientizării amenințărilor de securitate la nivel de top management este principalul obstacol în securizarea companiei în fața amenințărilor cibernetice. Următoarele obstacole identificate de participanții la studiu sunt lipsa bugetului (42% dintre respondenți), lipsa experților în securitatea IT din cadrul companiei (32%) și, într-un procent destul de mare, refuzul angajaților de a respecta regulile de securitate (28% dintre respondenți au indicat acest lucru drept una dintre provocările cu care se confruntă în activitatea zilnică). Aproape 25% dintre cei chestionați au declarat că lipsa unor tehnologii și instrumente adecvate reprezintă un impediment major în asigurarea unei protecții eficiente împotriva amenințărilor cibernetice din ce în ce mai sofisticate.

„Fenomene și tehnologii precum BYOD (Bring Your Own Device), cloud, IoT pun presiune din ce în ce mai mare pe rețele și pe departamentele IT din companii. Milioane de dispozitive noi se conectează la rețea și internet în fiecare zi, iar în viitor aceste tendințe se vor amplifica. Mai mult decât atât, una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă companiile în zona IT este lipsa resursei umane care poate ajuta la gestionarea acestei complexități", explică Dorin Pena, director general Cisco România.

Chestionați asupra numărului de dispozitive inteligente (telefon, laptop, tabletă, alte dispozitive IP) care se conectează la rețeaua din cadrul companiei, peste 26% dintre respondenți au estimat că gestionează între 100-500 de dispozitive, 15% între 500-1.000 și 18,5% între 1.000-5.000.  Aproape 20% au indicat că numărul dispozitivelor este mai mic de 100, însă un procent semnificativ (19%) au precizat că la rețeaua companiei se conectează mai mult de 5.000 de dispozitive inteligente.

Nivelul scăzut de conștientizare a amenințărilor de securitate în cadrul managementului companiei se reflectă și asupra bugetelor alocate departamentelor IT. Majoritatea participanților la studiu au declarat că bugetul IT al companiei în 2018 a crescut nesemnificativ (peste 30%) sau a rămas la nivelul din 2017 (37%). Aproape 8% dintre respondenți au spus că bugetul IT a scăzut în 2018, comparativ cu 2017, în timp ce 24% au declarat că a crescut semnificativ.

Parallax

Vizualizari
314
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri