Claudiu Zamfir

La mall în România: Avem 4 milioane metri pătrați de centre comerciale moderne. Ce se mai construiește

afi-mall-bucuresti-dreamstime

În România, sunt 4 milioane de metri pătrați de centre comerciale tradiționale și parcuri de retail, în acest moment, potrivit unor consultanți imobiliari.

Din acest stoc de retail modern total, 2,7 milioane de metri pătrați sunt centre comerciale tradiționale, iar restul preponderent parcuri de retail, conform unei analize Colliers, transmise, marți publicației StartupCafe.ro.

Peste 60% din suprafața totală de retail modern este concentrată în primele 10 cele mai mari orașe, cu peste 200.000 de locuitori, deși ne așteptăm ca decalajul dintre orașe să se reducă odată cu darea în folosință a proiectelor anunțate pentru următorii 2 ani, majoritatea fiind parcuri de retail în orașe mici și mijlocii.

Anul 2022 a fost marcat de puține inaugurări de noi proiecte moderne de retail, completând suprafața totală existentă cu doar 77.000 de metri pătrați, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din livrările estimate inițial și o scădere substanțială comparativ cu cei 102.000 de metri pătrați înregistrați în 2021.

Dar 2023, consultanții imobiliari susțin că „se prefigurează a fi un an cu un ritm susținut de proiecte noi”, după declinul din timpul  pandemiei COVID.

Cu livrări programate de aproximativ 260.000 de metri pătrați, anul 2023 „s-ar putea dovedi a fi cel mai efervescent în materie de noi proiecte din 2011 încoace”, potrivit Colliers.

În ceea ce privește vânzările, majoritatea categoriilor de retail au înregistrat rezultate bune în 2022, iar nivelul de profitabilitate din România „rămâne unul dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană” - cred consultanții imobiliari.

Top spații comerciale deschise în 2022: pe primul loc a fost extinderea Colosseum Mall din București (16.500 de metri pătrați), urmată de Scallier's Funshop Retail Park din Timișoara (10.800 de metri pătrați).

Cea mai mare parte a livrărilor a constat în scheme de tipul parcurilor de retail, iar aproape jumătate din suprafața totală a spațiilor noi a rezultat din extinderea proiectelor de retail existente.

Parallax

Vizualizari
1290
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri