Claudiu Zamfir

LISTĂ: 11 ETF-uri Bitcoin spot au fost aprobate de Comisia SUA de supraveghere a piețelor (SEC)

etf-bitcoin-dreamstime.

Comisia americană de supraveghere a piețelor (SEC) a anunțat  miercuri, oficial că a aprobat listarea și tranzacționarea a  11 ETF-uri spot (fonduri de investiții deschise) pentru Bitcoin, o mișcare mult așteptată de piața crypto.

Potrivit The Block, cele 11 ETF-uri Bitcoin care au primit aprobare sunt cele ale:

 1. Grayscale,
 2. Bitwise,
 3. Hashdex,
 4. BlackRock,
 5. Valkyrie,
 6. BZX,
 7. Invesco,
 8. VanEck,
 9. WisdomTree,
 10. Fidelity,
 11. Franklin.

Cele 11 instrumente de plasament au fost aprobate sub forma unor ETP-uri Bitcoin - produse de tranzacționare spot- cea mai întâlnită formă de ETF-uri. ETF-urile Bitcoin sunt vehicule investiționale care permit și investitorilor mici să dețină și să tranzacționeze indirect Bitcoin, așa cum se face cu aurul sau alte metale prețioase, de exemplu.

Decizia a fost anunțată de președintele SEC, Gary Gensler, într-o declarație postată pe site-ul instituției.

El a subliniat că SEC nu aprobă și nu susține Bitcoin și a atras atenția investitorilor să rămână precauți la riscurile asociate pieței crypto.

„Activele ETP-urilor pentru metale au utilizări de consum și industriale, în timp ce, în contrast, Bitcoinul este în primul rând un activ speculativ, volatil, care este folosit și pentru activități ilegale, inclusiv ransomware, spălarea banilor, evitarea sancțiunilor și finanțarea terorismului. Deși am aprobat astăzi listarea și tranzacționarea anumitor acțiuni ETP Bitcoin spot, nu am aprobat sau acordat susținere Bitcoin. Investitorii ar trebui să rămână precauți cu privire la nenumăratele riscuri asociate Bitcoin și produselor a căror valoare este legată de crypto” - a declarat președintele SEC, Gary Gensler.

El a precizat că aprobarea dată de SEC vine și cu anumite măsuri de protecție pentru investitori:

 • Sponsorii (managerii de fond) ETP-urilor Bitcoin vor trebui să facă publice date complete, corecte și veridice despre produse.
 • Aceste produse vor fi listate și tranzacționate la bursele naționale de valori mobiliare înregistrate. Astfel de schimburi reglementate trebuie să aibă reguli concepute pentru a preveni frauda și manipularea, iar SEC le va monitoriza îndeaproape pentru a se asigura că aplică aceste reguli. În plus, Comisia va investiga pe deplin orice fraudă sau manipulare de pe burse, inclusiv schemele care utilizează rețele sociale. Astfel de burse reglementate au, de asemenea, reguli menite să abordeze anumite conflicte de interese și să protejeze investitorii și interesul public.
 • Regulile și standardele de conduită existente se vor aplica la cumpărarea și vânzarea ETP-urilor aprobate.

Aprobarea acordată miercuri ETF-urilor Bitcoin, de autoritatea americană de supraveghere a piețelor, vine ca urmare a unei decizii a Curții de Apel de la Washington, favorabile firmei de investiții Grayscale. Inițial, începând cu anul 2018, SEC s-a opus încercării acestei companii de investiții de a transforma vehiculul său investițional, Grayscale Bitcoin Trust, într-un ETP pe Bitcoin. Acum, SEC spune că nu a mai avut ce face și a trebuit să-și revizuiască poziția în urma hotărârii judecătorilor americani, care au considerat că Comisia de supraveghere a piețelor nu a oferit o explicație adecvată pentru decizia sa inițială de respingere a ETF-ului Grayscale.

La ora transmiterii știrii, prețul Botcoin era cotat în jur de 46.500 de dolari, ajungând la un moment dat aproape de 48.000 de dolari, dar pentru foarte scurt timp, conform datelor de pe Coinmarketcap.

pret btc

Parallax

Vizualizari
6860
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Dan
Taga
Ce s-a întâmplat cu verificarea informațiilor din trei surse?
SEC probing fake post on its X account, bitcoin ETFs not yet approved: https://www.reuters.com/technology/us-sec-has-not-approved-bitcoin-etfs-social-media-account-compromised-2024-01-09/
Claudiu
Zamfir
Linkul pe care ni l-ati trimis dvs. este o informatie deja veche, pe care am dat-o si noi înainte: https://www.startupcafe.ro/afaceri/pret-bitcoin-crescut-dolari-scazut-anunt-autoritati-sua.htm . Acum au fost aprobate, in noul articol aveti link catre declaratia oficiala de pe site-ul SEC

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri