Denisa Crăciun

Lecția Nokia: Nu a crezut că smartphone-ul va domina piața. Apoi „cărămida” a fost îngropată de iPhone

Nokia 3310

Prin 2000 telefoanele Nokia 3310 începeau să facă furori și în România. „Cărămida”, cum îl numeau sugestiv mulți români datorită rezistenței sale, a rămas în memoria multora pentru că era ieftin, dar și pentru ringtone-ul său celebru și jocul Snake. Acum, când nu trebuie să mai apăsam pe tasta 2 pentru a forma literele „a, b, c”, mai găsim vechiul model la vânzare pe platforme gen OLX, cu prețuri care pornesc de la 50 lei și pot ajunge și la 150 lei, dar pe care îl putem cumpăra, poate, doar ca obiect de colecție. Totuși, ce s-a întâmplat cu Nokia?

Compania care cândva „conecta oameni” (celebrul slogan „Connecting People”) a pierdut în timp lupta cu smartphone-urile, în special cu iPhone, care a intrat în forță, în 2007, pe piața telefoanelor inteligente.

Deși de-a lungul timpului Nokia a vândut sute de milioane de telefoane în toată lumea, directori din cadrul companiei au intuit târziu potențialul ecranului tactil.

În 2013, Microsoft anunța că va cumpăra divizia de telefoane mobile a Nokia, într-o tranzacție estimată la acel moment la 7,2 miliarde de dolari, potrivit The Verge. Pe atunci, CEO (director general) al Microsoft era Steve Ballmer, care nu a ezistat să arate public că subestimează telefoanele lansate de Steve Jobs.

Ce spunea Steve Ballmer despre iPhone în 2007:

În plus, în 2013, fostul CEO al Nokia, Stephen Elop, a aruncat un iPhone în timpul unui interviu.

De ce oamenii au renunțat să mai cumpere telefoane Nokia? Compania a neglijat categoria smartphone o perioadă de timp și s-a concentrat pe modele de telefoane mai ieftine, conform HotNews.ro. Meniurile telefoanelor nu mai erau atât de interesante, vechiul sistem de operare Symbian nu mai ținea pasul cu timpul, iar finlandezii nu au lansat un telefon care să rivalizeze cu iPhone sau alte smartphone-uri de la acea vreme

Listă: Primele telefoane mobile Nokia. Care au fost cele mai vândute modele

Nokia a lansat primul telefon de mașină în 1982, Mobira Senator. Semăna destul de mult cu o stație radio semi-portabilă și avea în jur de 10 kilograme.

La scurt timp, potrivit Pocket Lint, compania a dezvăluit primul său telefon portabil, Mobira Talkman, care cântărea cam 5 kilograme. Ambele modele au avut succes pe piață, chiar dacă erau destul de grele.

Telefoane lansate de Nokia:

  • În 1992 apare Nokia 1011, primul telefon GSM lansat de companie.
  • Nokia 9000 Communicator, cu tastatură completă QWERTY. Telefonul avea o memorie flash de 8MB, potrivit Medium. A fost lansat în 1996.
  • În 1998 apare Nokia 5110, primul telefon cu jocul Snake instalat, iar în 2000 apare legendarul Nokia 3310 (peste 126 de milioane de unități vândute la nivel global, conform IndiaTimes). 

Nokia 5100
Nokia 5110. Foto: © Petrajz | Dreamstime.com
Nokia 3310
Nokia 3310. Foto: © Petrajz | Dreamstime.com

Pentru cei nostalgici, în 2017 a apărut un remake al Nokia 3310.  Telefonul avea un ecran mai mare și butoane mai mici, iar colțurile erau rotunjite, arată HotNews.ro.

  • În 2003 se lansează Nokia 1100, unul dintre cele mai vândute telefoane din lume: peste 225 de milioane de unități vândute la nivel global, potrivit TheKashmiriyat
  • Peste 2 ani apare generația Nokia Nseries: N70, N90, N91. 

Nokia N70
Nokia N70. Foto: © Keremgo | Dreamstime.com

  • În 2009 apar Nokia X3 și Nokia X6. La un an distanță se lansează Nokia N8, primul terminal Nokia bazat pe sistemul de operare Symbian, arată Wikipedia, cu o cameră de 12 megapixeli și memorie internă de 16 GB. La momentul lansării, în jur de 4 milioane de telefoane Nokia N8 au fost vândute, potrivit PhoneArena

Nokia în România 

Compania Nokia a intrat în România în 1999. În 2007 a început construcția unei fabrici de telefoane mobile în comuna Jucu, lângă Cluj-Napoca, în parcul industrial Tetarom III, cu o investiție de 60 milioane EUR. 

În 2008 a început producția și, după doar 3 ani, subsidiara din România ajunsese la afaceri de peste 1 miliard de EUR, conform ZF

Compania care acum 14 ani avea afaceri de 50 miliarde EUR la nivel mondial, pornise cu 350 de angajați în 2008, în fabrica de la Jucu și ajunsese la 1.600 în 2009. În 2010 avea deja 4.000 de salariați în România.

Dar cum ce e frumos poate trece și repede, în 2011 Nokia a anunțat că profitul său net a scăzut în primul trimestru, ajungând la 344 milioane EUR. Tot atunci compania a decis că va concedia 120 de angajați din centrul de Cercetare și Dezvoltare din Cluj, având în plan să disponibilizeze în total 6.000 de oameni din cei 130.000 de angajați pe care îi avea la nivel global, potrivit Adevărul care citează Mediafax

Nu a durat mult și a anunțat că închide fabrica de la Jucu, 2.200 de oameni fiind afectați de decizie, conform HotNews.ro. „Motivul fundamental” al deciziei de închidere a unității din Jucu era „schimbarea pieței în România”, mai arată publicația într-un alt articol.

„Ce se întâmlă in industria noastră și în Europa este că oamenii încep să cumpere smartphone în locul telefoanelor normale. De aici și schimbările de la Jucu”, spunea pe atunci presedintele Nokia, Stephen Elop.

Începuturile Nokia: De la hârtie și cauciuc, la unele dintre cele mai rezistente telefoane

La început, adică acum 158 de ani, compania activa în industria hârtiei, a cauciucului, a cablurilor și treptat a ajuns la electronice și telecomunicații.

  • În 1865, inginerul Frederik Idestam înființa o fabrică de hârtie în sud-vestul Finlandei, aproape de orașul Tampere. La trei ani distanță a început să construiască o a doua fabrică lângă orașul Nokia, destul de aproape de Tampere.

  • Așa a luat naștere brandul „Nokia” în 1871, inspirat de numele orașului. Tot atunci, Idestam și prietenul său, Leo Mechelin, au transformat compania dintr-una privată în societate pe acțiuni, arată Wikipedia.

  • În 1896, Idestam s-a pensionat, iar Mechelin a venit la conducerea companiei. După doi ani, Nokia a intrat și pe segmentul produselor de cauciuc.

  • În 1902, compania și-a extins operațiunile în domeniul energiei electrice, iar peste 10 ani a intrat pe segmentul de cabluri și electronice.

În 1922, compania ajunsese în pragul falimentului pe fondul Primului Război Mondial, potrivit Feedough. Salvarea a venit de la Fabrica Finlandeză de Cauciuc care a achiziționat Nokia.

Odată cu această achiziție a preluat și Fabrica Finlandeză de Cabluri. Cele trei companii au fuzionat în 1967, continuându-și activitatea sub umbrela Nokia Corporation, devenită în 1992 Nokia Telecommunications.

De-a lungul timpului, la conducere Nokia au fost mai mulți directori, printre care Kari Kairamo, Simo Vuorilehto și Jorma Ollila, arată Techspot.

În următorii ani, Nokia a încheiat parteneriate și a făcut mai multe achiziții: a achiziționat divizia Sega, a cumpărat funizorul american de date pentru hărți digitale Navteq, MetaCarta și altele.

În prezent, Nokia este marcă înregistrată Nokia Corporation. În 2016, un grup de foști angajați ai Nokia au lansat  HMD Global Oy, cu sediul în Finlanda. Compania este licențiată să producă telefoane și tablete sub brandul Nokia. 

Parallax

Vizualizari
7261
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri