Adi Iacob

Sindromul "leavism": Angajații care își iau concediu ca să muncească

Thumbnail

Mulți angajați își folosesc vacanța ca o oportunitate de a recupera din treburile de zi cu zi ce țin de serviciu sau pur și simplu de a munci în plus. Această tendință a primit și un nume: leavism. Specialiștii susțin că angajații își folosesc timpul astfel deoarece locurile de muncă au devenit din ce în ce mai competitive și oamenii sunt supraîncărcați. 

Profesorul Cary Cooper și colegii săi de la Universitatea din Manchester au identificat pentru prima dată acest fenomen ― leavism ― în 2014, scrie The Guardian. Ei au realizat un studiu pe angajații dintr-o secție de poliție din Marea Britanie în timpul unei perioade de restructurări și au constatat că mai mult de o treime din aceștia și-au luat concediu de odihnă când erau bolnavi sau răniți. 

Cooper și-a dat seama atunci că utilizarea concediului de odihnă în locul concediului medical face parte dintr-un fenomen mai amplu, în care vacanțele au devenit o oportunitate de muncă în plus.

Un alt studiu realizat de Chartered Institute of Personnel and Development în 2018 a constatat că 72% dintre respondenți au observat fenomenul „levism”, iar 37% au menționat că știu cazuri în care oamenii și-au luat concediu de odihnă când erau bolnavi (în loc de concediu medical).

De asemenea, mai mult de 30% dintre cei chestionați au spus că și-au luat concediu pentru a recupera din munca de zi cu zi. 

Un studiu și mai recent a constatat că aproape jumătate dintre angajații chestionați își luau munca acasă și susțineau că sunt în vacanță, scrie The Telegraph.

Profesorul Cary Cooper susține că angajații își folosesc timpul liber pentru a lucra, deoarece locurile noastre de muncă au devenit din ce în ce mai competitive și angajații sunt supraîncărcați, iar munca în vacanță îi ajută să țină pasul. 

Un alt motiv menționat de Cooper este tehnologia: faptul că avem mereu cu noi smartphone-ul înseamnă că și munca este în permanență cu noi. Chiar și când ne plimbăm pe munte, un smartphone ne ține la curent cu ceea ce se întâmplă la birou.

André Spicer, jurnalist la The Guardian, susține faptul că munca este adesea mai confortabilă și mai ușoară decât restul vieții noastre. Practic, ne refugiem în muncă și în vacanță, ceea ce ne ajută să ignorăm relațiile personale, problemele din familie și propriile noastre sentimente. Astfel, munca în vacanță este un mecanism de apărare care ne ajută să evităm să ne confruntăm cu perspectiva tulburătoare că s-ar putea să nu avem o viață în afara muncii.
 

Parallax

Vizualizari
10778
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri