Adi Iacob

Laborator de tehnologii cloud, deschis la Universitatea de Vest Timișoara cu sprijinul Microsoft

Thumbnail

Microsoft lansează în cadrul Universității de Vest din Timișoara primul laborator în cloud din România oferind astfel studenților, profesorilor și cercetătorilor din Universitate acces la resurse computaționale și putere de calcul nelimitate.

Utilizatorii laboratorului au acces la infrastructuri virtuale scalabile în funcție de proiectul la care lucrează, de la 1 procesor la putere de calcul de ordinul zecilor de mii de procesoare; pot crea și testa algoritmi de inteligență artificială, machine learning, pot simula orice mediu de test de pe aproape orice platformă sau sistem de operare, pot stoca și gestiona volume practic nelimitate de date și nu în ultimul rând, pot dezvolta ei însăși noi aplicații și platforme.

Caracterizat de o infrastructură hardware minimală formată din puncte de acces către resurse cloud, laboratorul poate fi folosit atât pentru desfășurarea procesului de predare clasic, pentru implementarea de proiecte de cercetare cât și pentru startup-uri de tehnologie care vor să prototipeze și să dezvolte platforme noi, având acces la cele mai moderne tehnologii, potrivit unui comunicat de presă remis StartupCafe.ro.

Microsoft investește în România și continuă să crească an de an (în prezent, peste 1300 de angajați lucrează pentru Microsoft România).

„Cele 2 orașe în care Microsoft are prezență în România, respectiv Timișoara și București, reprezintă un element strategic pentru organizația Microsoft Customer Service and Support, România fiind cel mai mare centru din regiunea EMEA și al 3-lea din lume, spune Daniela Fălcușan, Microsoft Timișoara Site Manager.

Sistemul este construit pe un concept „on-demand”, în care utilizatorii își pot crea și singuri infrastructura necesară, evitând timpii de așteptare și întregul proces de achiziție presupus de crearea unei soluții tradiționale (cum ar fi un datacenter). Fiind vorba de instrumente cloud, eficiența economică e de un ordin de magnitudine mai mare — resursele de calcul fiind create virtual și utilizate doar pentru orele sau zilele necesare proiectului.

Parallax

Vizualizari
659
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri