Claudiu Zamfir
Președintele Klaus Iohannis va chema partidele parlamentare la consultări și va propune un nou premier pentru a fi învestit în funcție, împreună cu un nou Cabinet, de către noua legislatură a Parlamentului, ce a fost aleasă pe 1 decembrie.
Ulterior, viitorul Guvern va relua procedura de organizare a alegerilor prezidențiale. Între timp, Iohannis va rămâne la Palatul Cotroceni, până la alegerea și învestirea viitorului președinte.
„Urmează, după validarea alegerilor parlamentare, care au avut loc între timp, convocarea noului Parlament, convocarea de consultări cu partidele parlamentare și constituirea noului Guvern al României după alegerile parlamentare.
Noul Guvern al României va stabili noi date la care se vor desfășura cele două tururi ale alegerii Președintelui României. Deci, încă o dată, se convoacă noul Parlament, se alege noul guvern, noul Guvern stabilește când vor avea loc alegerile prezidențiale în noua variantă.
Ce fac eu? În Constituția României, citim la Articolul 83, alineatul 2: Președintele României își exercită mandatul până la depunerea jurământului de președintele nou ales. Concluzie, eu rămân în mandat până când va fi ales un nou Președinte al României. Când noul Președinte va depune jurământul, eu voi pleca de aici. Și nu, nu voi fi prim-ministru al României, nu doresc să fiu prim-ministru al României, nu doresc decât să duc acest mandat la un bun sfârșit” - a explicat Iohannis, vineri seara, într-o declarație de presă, după anularea alegerilor prezidențiale.
Președintele Iohannis a ținut să dea și un mesaj către oamenii de afaceri care fac investiții în România.
„România este o țară stabilă, o țară sigură și o țară solidă. Spun asta pentru economie, pentru investitori, pentru piețele financiare. Spun asta pentru Uniunea Europeană. România este și rămâne o țară sigură, solidă, proeuropeană. Spun asta pentru NATO. România rămâne un aliat sigur, solid”, a mai afirmat Klaus Iohannis.
Reamintim că, vineri, Curtea Constituțională a României a decis anularea alegerilor prezidențiale, în timp ce alegătorii din diaspora începuseră deja să voteze la turul al doilea.
„Tot procesul electoral va fi luat de la zero. Luăm totul de la capăt. Candidații vor strânge liste de semnături, cu înscriere la Biroul Electoral, vor fi validate sau invalidate, va fi reluată toată campania electorală și totul”, a delarat președintele CCR, Marian Enache, citat de HotNews.
CCR a luat aceată decizie după ce a fost sesizată de candidatul independent Cristian Terheş, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului și site-ul media Calea Europeană. Sesizările au fost făcute după ce Consiliul Suprem de Apărare a Țării a desecretizat o serie de rapoarte ale serviciilor de informații ale României, care au reliefat posibile ingerințe străine în procesul electoral românesc.