Raluca Abrihan

Joc de realitate augmentată realizat de oameni de ştiinţă din Europa, testat în premieră în Delta Dunării pentru a strânge date

Thumbnail

Delta Dunării a fost aleasă ca prim loc de testare a unui joc de realitate augmentată de genul Pokemon Go, cu ajutorul căruia oameni de știință din Europa vor să monitorizeze mediul înconjurător.

 

Scent Explore este un joc distractiv, în care utilizatorul primește puncte pentru găsirea unor creaturi Scent ascunse în localitatea lor.

Când utilizatorii găsesc o creatură, ei iau o imagine și colectează puncte. Creaturile au fost amplasate în locații specifice de interes ecologic, astfel încât datele să poată fi adunate, iar schimbările în ceea ce privește acoperirea și utilizarea terenurilor pot fi monitorizate în acea zonă exactă, drept urmare, oamenii de ştiinţă care participă la acest proiect să poată au acces mai simplu la date pe care le pot analiza ulterior.

Dezvoltatorii aplicației au ales să ascundă creaturile în locații specifice, astfel încât să poată aduna date despre teren și specii din acea zonă exactă, explică realizatorii proiectului.

Scent este un proiect de cercetare al Uniunii Europene finanțat în cadrul programului Orizont 2020, iar Delta Dunării a fost aleasă ca prim loc pentru testarea acestei tehnologii.

Dacă vă aflați în regiunea Deltei Dunării din România și doriți să aduceți o contribuție reală monitorizării și gestionării inundațiilor, vizitați magazinul de aplicații, descărcați 'Scent Explore’ gratuit pe telefonul smartphone sau pe tabletă și începeți să jucați. Cetățenii ne pot ajuta să înțelegem mai bine mediul înconjurător, jucând acest joc distractiv", a declarat Kinga Cîmpan, cercetător ecolog și cercetător Scent.

"Proiectul Scent va arăta cetățenilor că pot avea, de fapt, un impact real în monitorizarea mediului și identificarea riscurilor de inundații. Imaginile și datele colectate de cetățeni vor îmbunătăți acuratețea hărților de risc de inundații existente cu peste 15% și astfel vor face zonele apropiate de zonele inundabile mai puțin vulnerabile la dezastre", a adăugat ea.

Datele culese de la jucători vor fi folosite pentru a asista o varietate de factori interesați, inclusiv oameni de știință, ecologi, hidrologi și autorități locale, pentru a obține o imagine mai precisă a schimbărilor de mediu şi vor completa bazele de date globale existente, cum ar fi GEOSS și Copernicus.

Datele generate de cetățeni vor fi mai precise și dinamice, deoarece vor înregistra informații în timp real. Peste 100 de membri ai Societății Ornitologice Române vor călători în Delta Dunării între 12 și 19 august, pentru testarea acestei noi tehnologii și colectarea de informații. Societatea Ornitologică Română este unul dintre cei zece parteneri ai proiectului Scent, implicați în dezvoltarea acestei tehnologii inovatoare.

Delta Dunării se întinde pe 580.000 hapătrate și găzduiește peste 6.000 de specii de floră și faună. Are cea mai mare concentrație de colonii de păsări din Europa, fiind o destinație ideală pentru ornitologi. Are peste 340 de specii de păsări, inclusiv cormorani, pelicani, codalbi și tigănuși. Deși renumită pentru avifaună, în Deltă vom găsi și vulpi, mistreți și căprioare, precum și 135 specii de pești de apă dulce. Acest ecosistem unic, cu viața sălbatică vibrantă, este susținut de apele cu nivel fluctuant.

"Aceasta este cea mai mare zonă umedă din Europa. Dar Delta Dunării suferă din cauza intervențiilor umane, care produc schimbări dramatice, de exemplu, desecarea unor suprafețe mari pentru uz agricol și silvicultură intensivă", a spus Kinga Cîmpan.

"Credem că aceste schimbări ale peisajului pot crea probleme mari în timp. Dar aceste probleme pot fi evitate dacă adunăm suficiente informații pentru a le identifica și a le opri înainte de a produce efecte dăunătoare comunităților, ecosistemelor și durabilității mediului. În prezent nu există date actualizate privind acoperirea terenului / utilizarea terenurilor în acest mediu, pentru a ne permite să monitorizăm aceste schimbări în mod frecvent și cu o rezoluție spațială ridicată. Prin urmare, datele adunate prin intermediul "Scent Explore" în această săptămână vor fi de neprețuit ", a explicat ea.

Scent Explore este disponibil în prezent în Delta Dunării și de-a lungul râului Kifisos din Attica, Grecia.

Parallax

Vizualizari
670
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri