Claudiu Zamfir

Joburile în IT, căutate de candidați pe eJobs, deși firmele au dificultăți în a găsi IT-iști

Thumbnail

Românii au căutat în număr mare joburi în IT pe cea mai mare platformă de locuri de muncă de la noi, eJobs, în primele 3 luni ale anului 2019, în condițiile în care firmele au, totuși, probleme în a-și găsi candidații potriviți pentru posturile legate de tehnologia informației (IT), după cum arată statisticile europene.

În primele 3 luni ale anului 2019, pe eJobs au fost efectuate aproape 3,9 milioane de aplicări la posturile scoase la concurs, în creştere cu peste 30% faţă de aceeaşi perioadă din 2018.

Candidații au căutat mai ales locuri de muncă din magazine, bănci şi servicii financiare, servicii, publicitate/ marketing/ PR , pecum și din IT.

În IT și bănci, salariile pe care le oferă angajatorii depăşesc pragul de 1.000 de euro net, la nivel naţional, arată eJobs.

În schimb, în domeniile transport/logistică, producţie, auto sau construcţii interesul candidaților a fost mai redus în primele 3 luni din 2019 față de aceeași perioadă a anului 2018.

Pe orașe, cele mai multe angajări au fost făcute în Bucureşti (15.882 de joburi), Cluj-Napoca (4.096), Timişoara (2.523), Iaşi (2.357) şi Braşov (2.306).

Revenind la IT, interesul arătat de lucrători pentru joburile din acest domeniu nu pare să satisfacă cererea firmelor, dacă ar fi să ne luăm după cele mai recente statistici europene.

În anul 2017, în România, 45% dintre firmele care au încercat să recruteze IT-iști nu au reușit să angajeze pe posturile repective, relevă cele mai noi date Eurostat disponibile. Totuși în Uniunea Europeană, în ansamblu, firmele au avut dificultăți mai mari în ocuparea posturilor libere de IT-iști pe care le aveau.

În clasamentul celor 28 de state membre UE, România era pe locul al 23-lea în privința dificultății firmelor de a-și angaja IT-iști. La nivelul UE, 9% dintre firmele din toate domeniile au încercat să angajeze IT-iști, iar dintre acestea 53% dintre nu au reușit, în anul 2017.

Cea mai mare criză de IT-iști în rândul firmelor care au îmcercat să recruteze astfel de specialiști a fost în Cehia (79%), Austria (78%), Malta (73%). La polul opus au fost Spania (25%), Portugalia (35%), Polonia (37%).

Parallax

Vizualizari
1829
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri