Denisa Crăciun

25% dintre joburile de azi vor fi realizate de roboți până în 2025 (analiză)

Thumbnail

Până în 2025, peste 25% dintre joburile de azi vor fi realizate de roboți, iar până în 2035 procentul va ajunge aproape de 55%, conform unei analize K2S, companie de soluții de resurse umane, care mai arată care sunt cele mai căutate funcții în viitorul apropiat.

În următorii 4 – 5 ani, joburi precum contabil, casier, operator call center sau data entry și alte locuri de muncă ce pot fi ușor de înlocuit de inteligența artificială/procese de robotizare (AI/RPA) vor fi din ce în ce mai puține, potrivit analizei K2S.

Top joburi căutate în următorii ani

 • Chief Sanity Officer (Director de Sănătate & Wellbeing la nivelul organizației);
 • Digital Resource Conductor (Coordonator al Resurselor Digitale);
 • Director of Storytelling (Director Comunicare Modernă);
 • Human AI Ambassador (Promotor al Programelor de Inteligență Artificială la nivelul organizației);
 • Director Employee/Stakeholder Experience (Responsabil cu experiența angajaților/partenerilor)
 • Specialist AI (inteligență artificială);
 • Analist Big Data;
 • Specialist în Digital Transformation;
 • Specialist în Inovație și E-Commerce.

Atât companiile românești multinaționale, cât și cele antreprenoriale traversează în acest moment procese de transformare, iar nevoia de manageri și specialiști în special pe roluri legate de transformare, digitalizare sau inovație va determina o competiție pe piața muncii, conform analizei.

Rata șomajului în România înregistrată la finalul lui august 2021 a atins un minim de 2,93%, adică o rată mai mică decât în luna anterioară cu 0,003 pp (puncte procentuale) și cu 0,37 pp sub cea din august 2020, conform Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), citată de K2S.

În acest context, competiția în acest moment pe piața muncii se duce atât la nivelul forței de muncă formate din lucrători în diverse industrii, cât și la nivelurile de specialiști și manageri pe diverse paliere de management, conform K2S.

Cele mai active domenii în piață, care vor face rapid tranziția la noile profiluri și vor căută să accelereze performanța business-ului prin adăugarea în organigramă a noilor tipuri de roluri sunt:

 • tehnologie;
 • retail;
 • agribusiness;
 • energie;
 • servicii financiare;
 • industria medicală.

„În aceste condiții, și piața locală a serviciilor de Executive Search, Recrutare & Selecție va trece printr-o profundă transformare, determinată de dinamica companiilor din economie. În ultimii 2 ani, potrivit estimărilor K2S, această piață a stagnat la un volum de business anual de aproximativ 7 milioane euro. Dintr-un total de aproape 47 de jucători în anii anteriori, în acest moment pe piață sunt aproximativ 31 de companii specializate pe acest domeniu. Dintre cele care au dispărut de pe piață, o parte au fost preluate, însă cea mai mare parte au fost radiate /au intrat în insolvență în ultimii 2 ani”, spun analiștii K2S.

5 tendințe din piață în trimestrul 4 din 2021

 • Tehnologia, digitalizarea și inteligența artificială (A.I.). Odată cu pandemia COVID– 19, companiile s-au adaptat pentru a face față noilor tendințe, iar tehnologia a devenit un instrument important în recrutare. De exemplu: profilarea candidaților în funcție de profilele psihologice, selecția candidaților utilizând roboți etc.

 • Rolul strategic al departamentului de HR. Înainte prioritățile acestui departament erau legate de dezvoltarea capabilităților, dezvoltare organizațională și eficiență sau optimizarea resurselor, acum au devenit prioritare wellbeing-ul angajaților, mindset și profil leadership adaptat, diversitatea și includerea, impactul social, managementul diverselor generații sau analiza forței de muncă (people analytics).   
 • Wellbeing. Experiența angajaților (modul în care se simt) la locul de muncă a devenit un element - cheie în atragerea și retenția oamenilor foarte buni, în contextul unui ritm de viață accelerat, în care sănătatea fizică și mintală a urcat ca prioritate, cât și al competiției pe forța de muncă din piață și al impactului tehnologiei. Elementul de wellbeing la job este strâns legat de siguranța psihologică și de un mediu de lucru care să încurajeze colaborarea, co-crearea de valoare reală etc.
 • „Staff On Demand” (freelanceri și colaboratori pe proiect vs. angajați permanenți). Pandemia și posibilitatea lucrului de la distanță au accelerat această tendință începută de organizațiile - unicorni, în care atât angajatorii cât și cei care erau anterior angajați preferă din ce în ce mai mult această formă de colaborare, pentru anumite roluri. Aceasta aduce beneficii financiare și beneficii legate de libertatea de a lucra pe mai multe proiecte diferite odată, de a petrece timp cu familia etc. Companiile specializate de recrutare vor începe să ofere acest tip de alternativă la forța de muncă clasică, arată K2S. 
 • Focus pe componenta ESG (Environmental, Social & Governance). Tendințele și preocupările generale privind sustenabilitatea, cât și țintele internaționale de responsabilitate accelerează preocuparea companiilor pentru componentele care țin de mediu și responsabilitate socială. Astfel, multe companii au implementat deja și în organigramele din România roluri precum Director sau Specialist ESG. Tendința va continua în toate domeniile de activitate, conform analizei.

Parallax

Vizualizari
358
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri