Denisa Crăciun

Joburi 2023: Vânzări, inginerie, IT, domeniile preferate de angajații români. Ce salarii oferă firmele

Romanii prefera sa se imprumute de la familie sau prieteni

Stabilitatea locului de muncă a devenit din ce în ce mai importantă pentru angajații români, potrivit unei platforme de recrutare online, care mai arată că aceștia aplică în primul rând la anunțuri de joburi cu salariul afișat și din domenii mai rezistente la crize.

În ultimul trimestru din 2023, peste 40% din totalul aplicărilor au mers către joburi care afișează oferta salarială, potrivit bestjobs. Angajații români se orientează către domeniile care au rezistat în condiții economice nefavorabile. Domeniile cu cele mai multe aplicări sunt cele care caută constant candidați, având un număr mare de oferte și care oferă creșteri salariale de la un an la altul.

Domeniul vânzărilor este pe primul loc în topul locurilor de muncă stabile și are și cea mai mare ofertă de joburi în fiecare lună. Firmele din acest sector oferă salarii între 400 și 600 de euro lunar, ca lucrător comercial sau pe 1.400 – 1.800 euro net lunar, pe poziții de management.

În contabilitate, salariile nete sunt între 800 și 1.100 euro lunar pentru poziții de contabili sau consultanți financiari și ajung la 2.000 de euro, pentru rolurile de experți contabili.

Candidații din inginerie pot obține între 1.200 și 1.800 de euro lunar, în funcție de specializare și nivelul de experiență, fiind depășiți de cei din IT, pentru care salariile medii sunt în jurul valorii de 3.000 de euro, cu o variație semnificativă în funcție de anii de experiență și de competențele acumulate. 

Totodată, un domeniu în creștere este producția, unde rolurile de bază (precum cel de operatori producție) sunt recompensate cu 600-800 de euro net lunar, iar cele de conducere și coordonare (Manager achiziții, Specialist operațiuni etc), pot obține între 900 și 1.300 de euro lunar.

„Încă de la începutul anului, principalele preocupări ale angajaților români erau legate de venitul lunar și de stabilitatea locului de muncă, potrivit unui sondaj bestjobs realizat în ianuarie. Aceste criterii sunt evidente și în comportamentul utilizatorilor platformei bestjobs și dovedesc încă o dată că, în vremuri de incertitudine, nevoile de la baza piramidei lui Maslow primează. Pe lângă acestea, evoluția profesională este următoarea prioritate pentru cei mai mulți dintre candidați, iar beneficiile pe care aceștia le preferă când aplică la joburi sunt posibilitatea de a primi bonusuri de performanță, tichete de masă sau posibilitatea de a lucra remote, cel puțin parțial”, spune Ana Vișian, Marketing Manager bestjobs.

În ultimii trei ani, construcțiile, cu toate specializările derivate, IT/ Telecom, în special pe zona securității cibernetice și a Inteligenței Artificiale, și medicina au crescut considerabil în ceea ce privește necesarul de candidați, promovând o cerere solidă și sustenabilă de posturi bine remunerate.

Parallax

Vizualizari
1121
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri