Claudiu Zamfir

Fondatorul Amazon, Jeff Bezos, a intrat în lupta pentru Lună cu nava Blue Moon

Thumbnail

Cel mai bogat om din lume, Jeff Bezos, care controlează companiile Amazon și Blue Origin, a intrat oficial în cursa pentru recucerirea Lunii, cu un transportor spațial pentru vehicule și echipamente, numit Blue Moon.

Bezos și-a prezentat proiectul joi, la Washington, într-o conferință de presă, potrivit The Guardian, citat de Mediafax.

Blue Origin, o companie spațială cu aproximativ 2.000 de angajați, finanțată de Bezos de la înființarea sa, în anul 2000, intră astfel în competiție pentru încheierea unor contracte substanțiale cu NASA, care vizează readucerea astronauților americani pe Lună în maximum cinci ani.

Transportorul Blue Moon, a cărui machetă a fost prezentată joi, cântărește trei tone - putând ajunge la 15 tone cu rezervorul plin - și este echipat cu un singur motor. Va putea transporta pe Lună maximum 3,6 tone de provizii și echipamente. O versiune mai mare a ecestuia poate asigura transportul unei încărcături de 6,5 tone.

Vehiculul spațial a fost dezvoltat în ultimii trei ani și va putea duce pe Lună instrumente științifice, patru minirovere sau o capsulă presurizată cu echipaj uman, construită de o altă companie, a declarat Bezos, în timpul prezentării.

Scopul este de a ajunge la polul sud al Lunii, unde se găsește apă înghețată, care poate fi folosită pentru a produce hidrogen, ce poate servi drept carburant unor vehicule cu care să fie explorat sistemul solar.

Thumbnail
Foto: Blue Origin (fotografie-simulare artistică)

Potrivit documentelor furnizate de Blue Origin - companie cu sediul în Kent, Washington -, prima cursă pe Lună ar trebui să aibă loc în 2024, data fixată în urmă cu două luni de guvernul lui Donald Trump pentru recucerirea satelitului natural al Terrei. NASA a intrat într-o stare de frenezie după anunțul acestei date, pentru că misiunea fusese stabilită inițial pentru 2028.

Astfel, noua rachetă dezvoltată de NASA - lansatorul Space Launch System (SLS), care se anunță a fi cel mai puternic ce a fost construită vreodată - nu este gata. Finalizarea SLS, a cărui dezvoltare a fost estimată inițial la 7 miliarde de dolari, a fost deja întârziată cu mai mulți ani. De asemenea, nici elementele viitoarei ministații de pe orbita lunară nu sunt gata, nici sonda cu care astronauții ar ajunge pe Lună și nici miniroverele folosite în transportul pe suprafața acesteia.

NASA este pe cale să încheie procesul de cerere de oferte pentru transportorul folosit la misiunile pe Lună.

Compania Lockheed Martin a prezentat în urmă cu mai multe luni un proiect de sondă cu echipaj uman.

De asemenea, compania SpaceX, deținută de Elon Musk, se concentrează pe o capsulă care să ducă astronauții NASA pe Stația Spațială Internațională, dar și pe o rachetă care să fie folosită la transportarea oamenilor pe Lună, până în 2023.

Tot joi, Jeff Bezos a confirmat că racheta concepută de Blue Origin, New Glenn, va fi gata până în 2021 și va oferi o reducere "radicală" a costurilor de lansare.

Blue Origin mai are în proiect o rachetă mai mică, New Shepard, pentru călătorii turistice de câteva zeci de minute la o altitudine de aproximativ 100 de kilometri, care vor debuta anul acesta.

Parallax

Vizualizari
1703
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri