Ovidiu D. Popica

Cifrele lui Jamie Oliver: chef și promoter de succes, antreprenor în impas

Thumbnail

Peste 20 de restaurante din ceea ce presa britanică numește ”imperiul Jamie Oliver” sunt acum pe mâna KPMG după ce vedeta de televiziune a depus armele și a cerut intervenția administratorilor din cauza pierderilor de aproape 30 de milioane de lire sterline, potrivit datelor financiare prezentate de The Guardian. 1000 de angajați vor rămâne fără locuri de muncă și, pentru alți 300 viitorul este nesigur. Cum a ajuns celebrul chef în impas?  

Lanțul de restaurante Jamie Oliver, cu specific italian

  • 25 de restaurante operate sub brandul Jamie’s Italian, (dintr-un total de 37)

  • 1300 de angajați,

  • peste 110 milioane de lire sterline venituri

  • pierderi de aproape 30 de milioane de lire

  • 12 restaurante Jamie’s Italian închise în 2018

  • 6 restaurante Union Jack închise în 2017

Grupul media, Jamie Oliver (producții TV, cărți)

  • 144 de angajați

  • 32 milioane lire venituri

  • 5,6 milioane lire profit brut (fără impozit)

  • Revista culinară Jamie a fost închisă în toamna lui 2017 după 10 ani de la apariție

Licențe, parteneriate de promovare a echipamentelor culinare

  • 5 angajați

  • 9.7 milioane lire venituri

  • 6,6 milioane lire profit brut

(cifre la 31 decembrie 2017, potrivit The Guardian).

Poți observa la un calcul rapid că pierderile lanțului de restaurante sunt aproape triple față de profitul însumat din activitățile media, licențe și parteneriate.

Devenise tot mai clar, din 2018 că piatra de moară era lanțul restaurantelor Jamie’s Italian. ”Pur și simplu rămânem fără cash” (lichidități)” mărturisea Jamie, în vara lui 2018 când, printr-o intervenție scumpă și disperată, avea să salveze compania după două infuzii succesive care au totalizat 13 milioane de lire, din averea proprie.

”Am avut două ore să bag banii ca să salvez (n.r. afacerea) altfel, totul ar fi fost în budă chiar în ziua aia, sau în următoarea zi”.

Jamie Oliver, în Financial Times.

S-a dovedit a fi, însă, doar o amânare de câteva luni.  ”Mediul concurențial pentru companiile din sectorul restaurantelor de nivel mediu este cel mai dur din câte am văzut vreodată” remarcă unul dintre administratorii KPMG care se vor ocupa de gestionarea insolvenței grupului de restaurante.

Prețul în creștere al ingredientelor alimentare, chiriile tot mai mari și competiția acerbă ar fi principalii vinovați ai declinului unei afaceri fondate după criza din 2008, cu ”intenția pozitivă de a inova, disruptiv, piața restaurantelor de nivel mediu”, din Marea Britanie, după cum notează Time.

În presa britanică a apărut deja termenul ”casual dining crash” adică prăbușirea lanțurilor de restaurante din segmentul mediu al căror număr crescuse semnificativ, în ultimii cinci ani. În 2018 însă, au început să se închidă în ritm de șase pe lună, în UK.

Mizând pe notorietatea și popularitatea sa, la începutul acestui an, Jamie pornise deja în căutare de bani. După rezultatele financiare dramatice din anul precedent, pe lanțul de restaurante, antreprenorul de 43 de ani, a angajat o echipă de consultanți în încercarea de a atrage capital și de a găsi noi investitori.

Unul dintre restaurantele sale specializate, Barbecoa, plasat în inima Londrei, în Piccadilly, închidea deja storurile, în februarie 2019. Alte cinci restaurante Jamie’s Italian, din Australia, aveau să fie vândute după intrarea voluntară în insolvență. Pentru restul însă, falimentul bătea la ușă pentru că investitorii nu s-au arătat interesați.

”Sunt devastat că restaurantele noastre din Marea Britanie au intrat în administrare (n.r – prima fază din insolvență). Sunt profund întristat de acest rezultat și aș dori să mulțumesc tuturor celor care și-au pus inimile și sufletele în această afacere, de-a lungul anilor”.

Jamie Oliver, pe contul oficial Twitter

1000 de angajați își vor pierde job-urile dar Jamie a dat asigurări că nu vor rămâne neplătiți. "Prioritatea noastră în următoarele ore și zile este să colaborăm cu angajații care au fost concediați și să oferim orice sprijin și asistență de care au nevoie", a spus antreprenorul citat de The Guardian.

Jamie Oliver s-a lansat ca vedetă media în domeniul producțiilor TV cu specific culinar odată cu seria difuzată de BBC, The Naked Chef, unde a debutat în 1999.    

 

Parallax

Vizualizari
3187
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri