Adi Iacob

Investitorii români și străini: Forța de muncă din România e insuficientă. Birocrația, mai mare decât în orice alt stat din Europa

Thumbnail

Cel mai recent studiu realizat de Consiliul Investitorilor Străini (FIC) despre mediul de afaceri din România arată că investitorii români și străini consideră forța de muncă din țară insuficientă și caracterizează birocrația ca fiind necompetitivă în comparație cu alte locații din Europa unde desfășoară activități.

Cifrele indicelui percepției membrilor Consiliul Investitorilor Străini (FIC) despre mediul de afaceri din România confirmă scăderea semnificativă a încrederii înregistrată în anul 2017, 70% dintre respondenți susținând că evoluțiile din ultimele 6 luni (perioada de referință a chestionarului) le-au scăzut încrederea în mediul de afaceri din România, potrivit unui comunicat de presă remis StartupCafe.

Thumbnail

 

Cifrele acestea nu aduc vești foarte bune având în vedere că una din prioritățile Guvernului o reprezintă creșterea nivelului investițiilor în economia României, obiectiv care pare dificil de atins în aceste condiții.

Indicele FIC arată că există o serie de constrângeri structurale care nu încurajează investițiile noi:

  • 68% dintre respondenți consideră că forța de muncă disponibilă nu este suficient de competitivă;
  • 85% dintre respondenți caracterizează sistemul fiscal din România ca necompetitiv și probabil nu din cauza nivelului de impozitare ci datorită schimbărilor bruște de politică fiscală și lipsei de modernizare la nivelul ANAF;
  • 96% dintre respondenți spun că întâmpină dificultăți din cauza poverii reglementărilor care sunt neclare și în continuă schimbare;
  • 92% consideră că infrastructura nu este suficient de bine dezvoltată ceea ce nu mai este demult o surpriză pentru nimeni;
  • 100% dintre respondenți descriu birocrația din România ca fiind necompetitivă în comparație cu alte locații din Europa unde desfășoară activități și tot în unanimitate reclamă lipsa de transparență și de consistență în adoptarea și aplicarea politicilor publice.

Thumbnail

 

Investițiile străine în România au ajuns la 4,5 miliarde de euro în 2017 în foarte ușoară creștere față de 2015 sau 2016 și totuși doar la jumătate față de nivelul înregistrat în anii 2007-2008. O parte semnificativă a acestor investiții au fost realizate de companiile deja prezente în România, care se adaptează la creșterea economiei locale, europene și globale.

Thumbnail

O analiză recentă a Băncii Mondiale arată că investițiile străine atrase de România în 2016 reprezentau doar 2,8% din PIB, în timp ce în Europa de Est fluxurile erau de aproximativ 8% din PIB pentru aceeași perioadă. Aceste rezultate evidențiază că sumele atrase de România sunt foarte mici atât de la an la an, cât și în comparație cu țările vecine.

Cu un nivel scăzut al încrederii în politicile publice este puțin probabil ca România să atragă noi investiții în zonele cu șomaj încă ridicat, în sectoare esențiale cum este cel al utilităților sau în proiecte de parteneriat public-privat pe care reprezentanții Guvernului încearcă să le încheie în perioada următoare, susțin reprezentanții FIC.

Indicele FIC este realizat în rândul comunității membrilor Consiliului Investitorilor Străini (FIC) —companii care au avut în 2016 o cifră de afaceri de 187 de miliarde de lei și au angajat aproximativ 200.000 de persoane.

Parallax

Vizualizari
2854
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri