Denisa Crăciun

Investitorii individuali, pesimiști în privința perspectivelor economiei globale. Inflația, cea mai mare preocupare pentru ei (studiu)

Thumbnail

54% dintre investitorii individuali spun că sunt pesimiști în privința perspectivelor economiei mondiale, potrivit unui sondaj realizat de o platformă socială de investiții care mai arată că inflația reprezintă o preocupare din ce în ce mai mare pentru 47% dintre investitori.

46% dintre investitori sunt optimiști cu privire la perspectivele economiei globale, conform sondajului Retail Investor Beat al eToro. În 2021, la sfârșitul lunii septembrie, 47% dintre aceștia au spus că sunt încrezători, iar în iunie, 50%.

Inflația este cel mai mare risc extern, după cum spun 47% dintre investitori, față de 38% în iunie, în timp ce 26% consideră că un conflict internațional reprezintă un risc extern major, în creștere față de 23% în iunie.

Cu toate acestea, majoritatea (56%) investitorilor individuali, la nivel global, nu își repoziționează portofoliile ca urmare a acestui fapt, ceea ce sugerează că sunt mulțumiți de strategiile lor în ciuda riscurilor.

Potrivit sondajului, inflația rămâne cea mai mare preocupare și pentru investitorii români în următoarele 3 luni: 53% față de 51% în trimestrul 3, urmată de starea economiei românești (45%) și cea a economiei globale (40%).

De asemenea, teama de conflicte internaționale a scăzut printre investitorii din România de la 25% în T3 la 22% în T4.

Alte aspecte care îi preocupă pe investitorii români au fost:

  • creșterea taxelor (24%), precum și temerile că economia românească se vor înrăutăți în următoarele 12 luni;
  • 81% dintre investitori au declarat că sunt foarte încrezători în siguranța locului lor de muncă;
  • 77% sunt încrezători în ceea ce privește veniturile și nivelul de trai;
  • investitorii nu prevăd o evoluție pozitivă a economiei românești, 74% dintre aceștia nefiind încrezători în această privință;
  • 70% dintre respondenți cred că Banca Națională a României va majora dobânzile în 2022. Pentru a se pregăti pentru acest lucru, 28% au declarat că au rambursat datorii, 22% au economisit mai mult și 19% au cumpărat mai multe criptoactive, însă 22% nu au luat nicio măsură pentru a se proteja de această posibilă evoluție.

În timp ce 85% dintre români sunt încrezători în investițiile lor, 56% și-au repoziționat portofoliile pentru a le proteja de riscuri.

La nivel global, investitorii sunt, de asemenea, încrezători că încetinirea redresării economice nu le va afecta investițiile, arată datele. Astfel, 80% dintre investitori au declarat că sunt încrezători în ceea ce privește performanța portofoliilor lor.

"Scăderea încrederii investitorilor individuali în economia globală vine pe fondul semnalelor că redresarea își pierde din avânt în SUA, China și Marea Britanie, în condițiile în care băncile centrale iau în considerare majorări ale ratelor dobânzilor pentru a combate inflația. Vântul schimbării suflă în mod clar peste piețele de investiții, după cum o demonstrează îndepărtarea de activele mai riscante pe piețele globale. Având în vedere inflația, starea economiilor naționale și conflictele internaționale, toate acestea fiind preocupări în creștere pentru investitori, a fost întotdeauna probabil să existe o anumită ajustare”, spune Ben Laidler, strategul pentru piețe globale al eToro.

Cercetarea a fost realizată în perioada 30 noiembrie 2021- 14 decembrie 2021 pe un eșantion de 9.000 de investitori individuali din 12 țări - câte 1.000 în: Marea Britanie, SUA, Germania, Franța și 500 de investitori individuali în Italia, Spania, Olanda, Danemarca, Australia, Polonia, România și Republica Cehă. Investitorii individuali au fost definiți ca fiind persoane care se administrează singure sau care beneficiază de consiliere și care dețin cel puțin un produs de investiții, inclusiv acțiuni, obligațiuni, fonduri, un ISA (cont individual de economii) pentru investiții sau echivalent.  

Parallax

Vizualizari
192
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri