Răzvan Tătaru

Investiție de 250.000 EUR în proiecte de energie solară pentru depozite, în Giurgiu și Timiș

Panouri fotovoltaice ale Nordic Group

O companie românească din domeniul distribuției de produse alimentare premium în Comerț, HoReCa și Cofetării investește 250.000 EUR în echiparea a două depozite cu o suprafață de 3.700 mp, din județele Giurgiu și Timiș, cu panouri fotovoltaice care vor produce anual 505 MWh de energie electrică, potrivit unui comunicat transmis, luni, StartupCafe.ro.

Prin punerea în funcțiune a celor două proiecte fotovoltaice, compania Nordic Group va contribui la protejarea mediului înconjurător prin reducerea emisiilor de CO2 cu 158,84 de tone/an și eliminarea a 1,5 kg de deșeuri radioactive.

„Responsabilitatea față de mediul înconjurător înseamnă să ai o serie de valori, dar și să acționezi concret. Cel puțin așa o înțelegem noi și încercam întotdeauna să rămânem fideli acestor principii. Pe lângă aspectele de ordin financiar, am luat în calcul beneficiile pe care energia verde le are asupra mediului înconjurător”, declară Dan Nistor, General Manager Nordic Group.

Proiectul de energie solară cuprinde două faze de dezvoltare.

Prima fază a fost deja finalizată și a implicat dotarea depozitului din comuna Joița, județul Giurgiu, cu o suprafață utilizabilă de 2.800 mp, cu panouri fotovoltaice care vor produce anual 337 MWh de energie electrică. Puterea instalată propusă a generatorului fotovoltaic este de 302 kWp.

În această configurație, 100% din energia produsă de instalația fotovoltaică se consumă direct, ceea ce reprezintă 20,3% din consumul anual de energie electrică al depozitului.

Pentru acest proiect, s-au folosit panouri solare „split” cu celule „half-cut”. Prin reducerea celulelor la jumătate și dublarea numărului lor, se obțin o multitudine de beneficii:

  • curenți mai mici prin seriile de celule, cu efect de reducere a temperaturii panoului;
  • reducerea pierderilor datorate umbririlor, murdăriei acumulate pe panou sau degradarea celulelor.

Îmbunătățirile aduc un plus cumulat de 20W putere față de un panou cu dimensiuni similare, dar cu 60 de celule.

În faza a doua, valoarea investiției se ridică la 83.500 EUR și implică dotarea cu un sistem solar fotovoltaic a depozitului din comuna Izvin, județul Timiș, care are o suprafață utilizabilă de 900 mp. Proiectul acesta urmeză să înceapă până la finalul lunii aprilie 2024. Puterea instalată propusă a generatorului fotovoltaic este de 159,5 kWp, iar producția anuală de energie electrică se ridică la 168 MWh.

În această configurație, 100% din energia produsă de instalația fotovoltaică se consumă direct, ceea ce reprezintă 48% din consumul anual de energie electrică al depozitului.

Parallax

Vizualizari
128
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri