Adi Iacob

Înșelătorii în lumea crypto: Elon Musk și prim-ministrul Noii Zeelande, folosiți în reclame la startup-uri de criptomonede

Thumbnail

Domeniul criptomonedelor a fost de la început asociat cu diverse lucruri negative, precum înșelătoriile. De multe ori, imaginea unor persoane cu notorietate în tot felul de domenii a fost folosită, fără acceptul lor, pentru a promova diverse lansări de criptomonede sau firme care activează în acest sector.

Printre cele mai recente astfel de înșelătorii se numără un “crypto giveaway”. Un cont verificat de Twitter, mascat ca Elon Musk, a fost folosit pentru a publica o postare promovată (plătită) care promitea că primești între 1 și 100 de bitcoin dacă trimiți mai întâi între 0,2 și 5 monede digitale către un anumit portofel electronic, scrie CoinDesk.

Incidentul este remarcabil dat fiind faptul că a implicat un cont verificat, dar și faptul că informația înșelătoare a fost difuzată prin intermediul unui tweet promovat. Tweet-urile promovate sunt plătite și sunt utilizate, în general, de către agenții de publicitate pentru a ajunge la un public mai larg decât în mod normal prin rețeaua lor de urmăritori, profitând de tendințele de căutare (în acest caz, interesul public în jurul controversatului CEO al Tesla).

Twitter se confruntă de mult timp cu critici din cauza escrocheriilor de tip “giveaway". Identitatea lui Elon Musk a fost folosită în trecut de către alți escroci care doreau să profite de popularitatea lui Musk, pentru a înșela utilizatorii să se gândească că el, de fapt, oferă criptomonede gratis.

Trecând de la Twitter la Facebook, tot săptămâna aceasta, un site de știri a folosit imaginea prim-ministrului din Noua Zeelandă, Jacinda Ardern, pentru a promova postări pe Facebook destinate să crească popularitatea unui start-up de criptomonede.

Site-ul local de știri Stuff a scris vineri că mai multe postări sponsorizate au apărut recent pe Facebook, prezentând imaginea prim-ministrului cu titluri precum “Un nou plan de investiții pentru neozeelandezi”.

Postările publicate de site-ul de știri, care copia aspectul site-ului CNN Tech, duceau către articole care afirmau în mod fals că Departamentul de Trezorerie al țării tocmai a semnat un acord de 250 de milioane de dolari pentru a cumpăra o companie numită Bitcoin Revolution, scrie CoinDesk.

După ce Stuff a trimis postările către biroul lui Jacinda Ardern, acesta din urmă a depus o plângere la Facebook, care a dus la ștergerea conținutul sponsorizat.

Se pare că nu este prima dată când site-urile de știri false au asociat imaginea prim-ministrului Noii Zeelande cu promoții la criptomonede. Un purtător de cuvânt al biroului premierului a fost citat spunând că numărul de astfel de anunțuri false a devenit prea mare pentru a le urmări.

Parallax

Vizualizari
2181
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri