Denisa Crăciun

INS: Managerii estimează creșterea prețurilor în construcții și comerțul cu amănuntul până în februarie 2022

Thumbnail

Managerii estimează o creștere accentuată a prețurilor în construcții și comerțul cu amănuntul până în februarie 2022, conform datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS).

De asemenea, potrivit datelor prezentate de INS, managerii apreciază o relativă stabilitate a activității în industria prelucrătoare, comerțul cu amănuntul și servicii și o relativă stabilitate a numărului de salariați în industria prelucrătoare și servicii.

Industrie prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie 2021, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -4%).

Pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului se va înregistra cea mai mare creștere (sold conjunctural +81%).

Referitor la numărul de salariaţi, aceștia estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +35%).

Construcţii

Potrivit estimărilor din luna decembrie 2021, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -20%). Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -11%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere accentuată a acestora (sold conjunctural +42%).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -2%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural -5%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată numărului de salariaţi (sold conjunctural +7%). Managerii societăţilor comerciale estimează creștere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +42%).

Servicii

Conform estimărilor din luna decembrie 2021, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural 0%). În sectorul de servicii se estimează de asemenea, relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -1%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere (sold conjunctural +19%).

Thumbnail
Tendințe ale activității economice
Sursă: INS

Notă: Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Parallax

Vizualizari
346
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri