Denisa Crăciun

Industria jocurilor video din România, cifră de afaceri de 218 milioane dolari în 2020

Thumbnail

Industria jocurilor video din România a avut o cifră de afaceri de 218 milioane de dolari în 2020, când studiourile au creat un număr mai mare de jocuri decât toate cele lansate în 2018 și 2019 la un loc în țara noastră, conform unui studiu realizat de Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA).

22 de titluri au fost dezvoltate în România în 2020, printre care și cunoscutele Watch Dogs: Legion și FIFA21, în timp ce industria jocurilor video a raportat o cifră de 218 milioane de dolari, reprezentând o creștere de 19,1% față de 2019, arată raportul.

„În ciuda pandemiei, 2020 și 2021 reprezintă anii care au fost cei mai fructoși în ceea ce privește numărul mare de companii internaționale care au deschis birouri la noi în țară, o dovadă a creșterii continue și a maturității industriei. Misiunea noastră rămâne neschimbată: să creăm în România un ecosistem de succes al jocurilor video”, a precizat Cătălin Butnariu, președinte al RGDA.

De asemenea, studiourile independente au creat câteva titluri care au fost recunoscute internațional: Door Kickers 2: Task Force North (KillHouse Games), Zombieland: AFK Survival (Metagame) sau Football Rivals (Green Horse Games).

În 2020 și în prima parte a anului 2021, industria locală de gaming nu a resimțit efectele crizei sanitare, conform studiului. Spre exemplu, studioul GreenHorse Games a fost achiziționat de Miniclip, Whyttest a fost cumpărat de grupul Testronic, iar AMC România de către Keywords Studios. În plus, mai multe studiouri internaționale și-au deschis birouri în România: Funcom, Kolibri Games, Wolcen sau Ten Square Games.

Numărul studiourilor dezvoltatoare de jocuri video locale a crescut, de la 100 în 2019 la 120 în 2020. Astfel, în România, studiourile sunt distribuite astfel:

  • 52% dintre studiourile românești sunt în București;
  • 15% în Cluj – Napoca;
  • 5% în Iași;
  • 5% în Timișoara;
  • 3% în Brașov.

Thumbnail
Infografic - Industria jocurilor video din România
Sursă: RGDA

 

20% din aceste studiouri își desfășoară activitatea în orașele mici ale țării precum Botoșani, Târgu Mureș, Alexandria, Brăila, Arad sau Turda.

68% dintre studiourile românești sunt dezvoltatoare de jocuri video (originale sau IP-uri licențiate), în timp ce 7,5% se identifică ca furnizori de servicii și dezvoltatori part-time, 13,2% sunt furnizori de servicii, 7% sunt publisheri și doar 3 companii creează tool-uri pentru infrastructura de jocuri.

Top 10 companii românești dezvoltatoare de jocuri video

Conform studiului, în studiourile românești lucrează peste 6.000 de specialiști, iar cele mai importante 10 companii dezvoltatoare de jocuri video în 2020 după cifra de afaceri sunt:

  1. Ubisoft România
  2. Electronic Arts România
  3. Gameloft România
  4. Amber Studio
  5. Playtika
  6. Ati Studios
  7. Super Hippo Games
  8. Quantic Lab
  9. Green Horse Games
  10. AMC România.

Față de anii trecuți, mai multe companii românești au accesat sau intenționează să acceseze finanțare externă în timp ce dezvoltă jocurile (53%).

Asociația Romanian Game Developers Association (RGDA) este o organizație non-profit care își propune să sprijine și să promoveze dezvoltatorii de jocuri video din Romania.

Parallax

Vizualizari
851
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri