Claudiu Zamfir

România, pe ultimul loc în UE la telemuncă, dar prima la creșterea importurilor de laptopuri

Thumbnail

România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la procentul lucrătorilor care au trecut la regimul de telemuncă pentru a preveni îmbolnăvirile de COVID-19, dar este pe primul loc la creșterea procentuală a importurilor de laptopuri.

Azi, Eurostat a transmis că România a avut o creștere cu 38% a importurilor (ca valoare în euro) de laptopuri în perioada ianuarie-iulie 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019. Vorbim de importuri atât din țările membre UE cât și din afara UE.

Vecinii bulgari au fost pe locul 5 (cu 25% creștere), iar Ungaria a fost pe locul 20 (cu 12% creștere). Dintre cele 27 de state UE, doar Estonia a avut o scădere a valorii importurilor de laptopuri în perioada menționată (-0,3%).

Thumbnail

Per ansamblu, China a fost cea mai mare sursă de laptopuri pentru cele 27 de țări membre UE. În primele luni ale anului 2019, țările UE au cumpărat laptopuri de 12,1 miliarde de euro din China, iar în aceeași perioadă din anul 2020, suma a crescut cu 19%, ajungând la 14,4 miliarde de euro. China a asigurat 90% din importurile de laptop-uri extracomunitare ale statelor Uniunii Europene în 2019 și 2020.

„Pe măsură ce țările s-au adaptat la criză, tot mai mulți oameni au avut nevoie să lucreze și să învețe de acasă și, de asemenea, să se bazeze pe întâlnirile virtuale cu prietenii și familia”, comentează vineri Eurostat.

În schimb, România este pe ultimul loc în UE în privința procentului de lucrători care au trecut la telemuncă, pe fondul pandemiei, conform unui studiu realizat de compania Kantar pentru Comitetul European al Regiunilor, publicat recent.

Mai puțin de 20% dintre lucrătorii români au putut lucra de acasă, mult sub media UE, de 37%. Pe primele locuri sunt Finlanda, Luxemburg, Olanda și Belgia, cu procentaje între 50 și 60 la sută.

Desigur, cifrele depind și de structura economiilor naționale, pentru că în anumite țări pot predomina sectoarele unde telemunca nu este posibilă.

Thumbnail

 

Parallax

Vizualizari
1623
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri