Claudiu Zamfir

IMM-urile europene duc lipsă de lucrători și în 2023 (barometru)

angajari-dreamstime

În timp ce mari corporații de tehnologie fac concedieri la nivel internațional, firmele mici și mijlocii din Uniunea Europeană se confruntă în continuare cu un deficit de forță de muncă- relevă cel mai recent barometru emis de SME United, federația europeană a IMM-urilor.

Consiliul Național al IMM-urilor din România, membru al SME United, a prezentat, luni, principalele concluzii ale barometrului european:

  1. IMM-urile europene se confruntă în continuare cu un deficit de forță de muncă și restricții comerciale ca urmare a războiul în curs din Ucraina. Totuși, un aspect pozitiv vizează relaxarea lanțurilor de aprovizionare și o valoare mai mică prețurilor la energie care au redus riscurile de scădere economică și inflația generală.
  2. Redresarea IMM-urilor stagnează însă ține departe IMM-urile de o recensiune cel puțin în următoarele luni. De asemenea, rezultatele semestrului trecut sunt cu mult peste așteptări, arătând astfel că preocupările trecute cu privire la o recensiunea economică nu au fost concretizate. Cu toate acestea, inflația continuă să crească ca urmare a creșterilor salariale care afectează în special sectorul serviciilor cu forță de muncă intensă.
  3. Pentru semestrul I 2023, barometrul IMM-urilor arată în continuare o evoluție ascendentă a  prețurilor, în special în sectorul serviciilor cu un număr ridicat de salariați, ca urmare a unui nou val de măriri salariale.
  4. În plus, creșterea ratelor dobânzilor și costurile de finanțare împiedică o creștere a investițiilor și impactează sectorul constructiilor, cererea fiind din ce în ce mai scăzută.
  5. Pentru întregul sector al IMM-urilor, așteptările pentru semestrul curent indică un nivel scăzut de stabilitate cu creșteri continue ale prețurilor.

În consecință, SMEunited solicită îmbunătățirea mediului de reglementare pentru a face Europa mai atractivă pentru investiții. De asemenea, Uniunea Europeană ar trebui să stabilizeze în continuare piețele de mărfuri și să reducă inflația - potrivit organizației europene de IMM-uri.

Parallax

Vizualizari
170
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri