Denisa Crăciun

Peste 40% dintre HR-iștii români spun că angajații folosesc instrumente de IA (raport)

IA la job

Peste 40% dintre specialiștii în resurse umane (HR) din România spun că angajații folosesc instrumente de inteligență artificială (IA) la job, potrivit unui studiu.

În Ungaria procentul HR-iștilor care spun că salariații folosesc instrumente de IA la muncă este de 64%, în Bulgaria de 58%, în Grecia de 43% și în Republica Moldova de 21%, arată raportul realizat de platforma online pentru angajați Undelucram.

De asemenea, Republica Moldova are și cel mai mare procent (63%) de neutilizare a instrumentelor IA, iar cea mai mare rată a specialiștilor HR care nu știu dacă angajații folosesc IA este în Grecia (38%).

Aproape 55% dintre specialiștii în HR din România susțin utilizarea inteligenței artificiale în companiile pe care le reprezintă, procentele cele mai mari fiind în Bulgaria (69%) și Ungaria (62%). În schimb, cifrele scad la 41% în Grecia și 32% în Republica Moldova.

Principalele motive pentru care experții în HR din România sprijină instrumentele IA sunt:

  • simplificarea muncii angajaților și economisirea de timp (41%); 
  • automatizarea anumitor sarcini astfel încât să nu mai fie nevoie de apelarea la furnizori (31%);
  • diminuarea volumelor de recrutare în organizație (7%).

Această ordine se păstrează și în celelalte patru țări din regiune.

Traininguri de inteligență artificială

Deși procentul angajaților români care apelează la instrumente precum ChatGPT sau Character.AI este mare (40%), doar 36% dintre experții în resurse umane au luat în calcul organizarea de traininguri astfel încât salariații să maximizeze potențialul acestor instrumente.

Dacă în Grecia și Bulgaria procentele sunt similare (33%, respectiv 34%), în schimb, în Ungaria procentul este dublu (73%). În Republica Moldova, doar 22% dintre angajatori au luat în considerare pregătirea angajaților pentru utilizarea IA.

Utilizarea IA în viața personală, de trei ori mai mare decât la birou. Cele mai utilizate instrumente IA de către specialiștii HR

Raportat la propriul mod de a folosi inteligența artificială, 23% dintre experții HR din România spun că utilizează instrumente IA, cifrele fiind de 33% în Ungaria, 22% în Grecia, 20% în Bulgaria și 9% în Republica Moldova.

Procentele cresc însă foarte mult în ceea ce privește folosirea IA în viața personală: 68% dintre specialiștii în HR din România apelează la astfel de soluții în afara jobului, 71% în Ungaria, 43% în Grecia, 58% în Bulgaria și 24% în Republica Moldova.

Cele mai utilizate instrumente IA de către experții în resurse umane din România sunt:

  • ChatGPT (58%);
  • aplicațiile specifice domeniului HR (11%);
  • soluțiile dezvoltate intern care acoperă mai multe cerințe (11%);
  • QuillBot (8,2%);
  • Character.AI (6,7%);
  • Midjourney (5,7%);
  • altele (6%).

ChatGPT este cea mai utilizată aplicație în Bulgaria și Republica Moldova (83%, respectiv 81%). De asemenea, aplicațiile specifice domeniului HR sunt cel mai mult utilizate în Ungaria (41%) și Grecia (18%).

„În ultimii doi ani, odată cu apariția ChatGPT, s-a vorbit enorm despre impactul Inteligenței Artificiale asupra pieței muncii. Cu toate acestea, studiul nostru ne arată că specialiștii în HR nu folosesc îndeajuns Inteligența Artificială în activitatea lor, că instrumentele utilizate nu sunt valorificate la maximum din cauza lipsei trainingurilor și că foarte multe dintre organizații nu au un plan concret de eficientizare a muncii cu astfel de soluții. Astfel, sperăm ca în curând să vedem cât mai multe acțiuni din partea companiilor în acest sens”, a afirmat Costin Tudor, CEO Undelucram, parte a rețelei WhereWeWork.

Sondajul Undelucram a fost realizat între 15 mai - 5 iunie anul acesta și au răspuns 5.250 specialiști în resurse umane care provin în proporție de 80% din companii cu peste 100 de angajați din România, Republica Moldova, Ungaria, Grecia și Bulgaria.

Respondenții lucrează în companii din domeniile automotive, bănci/asigurări/pensii/alte servicii financiare, IT&C, BPO & servicii, construcții&imobiliare, educație, farma, HoReCa, producție de bunuri de consum, producție industrială, retail, servicii medicale, servicii științifice/tehnice, servicii transport/logistică, telecomunicații.

Parallax

Vizualizari
133
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri