Denisa Crăciun

Harta salariilor în România, în 2022: Domenii în care se câștigă cel mai bine

Thumbnail

Firmele din București au plătit cel mai bine în 2022, cu o medie salarială netă de 4.500 lei, urmate de cele din Cluj, cu 4.100 lei, potrivit platformei de recrutare online eJobs, care mai arată că anul acesta au fost creșteri salariale în aproape toate domeniile de activitate.

Timiș este pe locul 3 la capitolul „cele mai mari salarii în 2022”, cu o medie salarială de 4.000 de lei, urmat de Sibiu, Brașov, Iași și Ilfov - fiecare cu câte 3.500 de lei net, mai arată platforma de recrutare.

Anul acesta au fost cu 14,1% mai multe joburi noi față de 2021 și cu 5,5% mai multe decât în 2019, fiind postat peste 400.000 de oferte pe eJobs.

„A fost anul în care candidații și angajații au putut face un slalom foarte avantajos lor printre ofertele din piață și așteptările pe care le au de la angajatori. Chiar și în contextul proximității față de o zonă de război și al creșterii inflației, în 2022, schimbarea jobului sau obținerea unei majorări salariale au reprezentat obiective destul de ușor de atins pentru o categorie extinsă de candidați, atât din punctul de vedere al nivelului de experiență avut, cât și al distribuției geografice”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Tot în 2022, firmele din Capitală au făcut cele mai multe angajări, apoi cele din Cluj și Timiș, următoarele două locuri fiind disputate de Iași și Ilfov. Salariul mediu net depășește pragul de 3.000 de lei și în Bihor (3.500 de lei), Constanța (3.200 de lei) și Dolj (3.200 de lei), conform Salario, comparatorul de salarii al eJobs.

Top domenii cu cele mai mari salarii în 2022, în România 

Cel mai bine plătiți în 2022 au fost angajații din IT, care, cu un salariu mediu net de 6.000 de lei pe lună.

Cei care lucrează în project management ocupă cea de-a doua poziție, cu o medie salarială de 5.000 de lei, după cum arată datele Salario.

Angajații din banking câștigă, în medie, 4.300 de lei lunar, iar cei din telecomunicații și construcții 4.200 de lei.

Salarii medii de 4.000 de lei au mai fost înregistrate în inginerie, auto / echipamente, medicină, e-commerce, audit / consultanță ori asigurări.

Pentru retail a fost înregistrat un salariu mediu de 3.200 de lei anul acesta, pentru industria alimentară și turism de 3.000 de lei, iar pentru call center de 2.800 de lei.

„În ceea ce privește câștigurile salariale, piața muncii a avut dintotdeauna un paradox care e puțin probabil să se schimbe într-un viitor apropiat. Mai exact, domeniile care au angajat cel mai mult nu au fost întotdeauna și cele în care s-a câștigat cel mai bine. Asta pentru că acolo unde vedem despre volume foarte mari în recrutare, vorbim și de o pondere mare a angajaților pe poziții entry level. De aceea, vom regăsi domenii precum retailul, serviciile, industria alimentară sau turismul în topul celor mai mari angajatori din România, la distanță considerabilă de următoarele clasate, însă undeva în a doua parte a ierarhiei atunci când facem o evaluare în funcție de salarii”, explică Bogdan Badea.

În acest moment, pe eJobs.ro sunt disponibile peste 25.000 de locuri de muncă. Peste 480.000 de specialiști și-au introdus veniturile până în prezent în Salario. 

Parallax

Vizualizari
1099
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri