Adi Iacob

Google lucrează la un sistem de operare care să înlocuiască Android și Chrome OS

Thumbnail

De mai bine de doi ani, un grup de ingineri de la Google a lucrat la software care să înlocuiască Android, cel mai dominant sistem de operare mobil din lume. Pe măsură ce echipa crește, va trebui să depășească o dezbatere internă acerbă despre modul în care software-ul va funcționa.

Proiectul, cunoscut sub numele de Fuchsia, a fost creat de la zero pentru a depăși limitările Androidului, deoarece tot mai multe dispozitive și gadget-uri se conectează la internet, scrie Bloomberg. Este conceput pentru a adapta mai bine interacțiunile vocale și actualizările frecvente de securitate și pentru a arăta la fel pentru serie de dispozitive — de la laptopuri la telefoane și difuzoare inteligente. 

Sundar Pichai, CEO-ul Google Chief,  a stabilit drumul companiei în această direcție - către serviciile de inteligență artificială care ajung la consumatori de pretutindeni. Cu toate acestea, sistemele sale principale de operare, care depind de zeci de parteneri hardware, nu au ținut pasul.

Ce se știe deja despre Fuchsia: Google a început să lanseze codul online în 2016, iar compania a lăsat dezvoltatorii de aplicații din exterior să lucreze cu scriptul open-source. Google a început, de asemenea, să experimenteze aplicații pentru sistem, cum ar fi afișaje interactive pe ecran și comenzi vocale pentru YouTube.

Dar membrii echipei Fuchsia au un plan mai amplu: Crearea unui singur sistem de operare capabil sa ruleze  pe toate gadget-urile in-house ale companiei, cum ar fi telefoanele Pixel si difuzoarele inteligente, precum și alte dispozitive care se bazează acum pe sistemul Android și Chrome OS.

Thumbnail
Logo-ul Fuchsia (sursa: Wikimedia Commons)

Potrivit surselor din interiorul companiei, inginerii doresc să încorporeze Fuchsia pe gadgeturi cum ar fi difuzoarele inteligente în termen de trei ani, apoi vor trece la dispozitive mai mari, cum ar fi laptopurile. În cele din urmă, echipa aspiră să schimbe în sistemul lor Android, software-ul care rulează pe mai mult de trei sferturi din smartphone-urile din întreaga lume. Scopul este să se întâmple acest lucru în următorii 5 ani, potrivit surselor care au dorit să rămână anonime.

Thumbnail
interfața Fuchsia (sursa: captură YouTube - Androbit techmagazin)

Dar Pichai și Hiroshi Lockheimer, adjunctul său care conduce departamentul Android și Chrome, nu au hotărât oficial ce se va întâmpla cu Fuchsia. Directorii trebuie să se miște cu grijă pe orice plan de revizuire a sistemului de operare Android, deoarece software-ul este folosit de zeci de parteneri hardware, mii de dezvoltatori și aduce miliarde de dolari la bugetul companiei din reclame mobile.

Android este, de asemenea, subiectul controlului reglementar și al disputelor juridice pentru companie, ceea ce înseamnă că orice schimbare a software-ului va fi urmărită îndeaproape. 

Miercuri, Comisia Europeană a anunțat o amendă record de 4,34 miliarde euro pentru compania-mamă a Google — Alphabet, despre care spune că a abuzat de poziția sa dominantă în utilizarea sistemului Android. Reprezentanții Comisiei spun că este posibil să urmeze noi amenzi, dacă practicile ilegale nu încetează în trei luni.

Citește și Google primește o amendă record de 4,34 miliarde de dolari și anunță că va contesta decizia CE

Potrivit comisarului european pentru competiție, Margrethe Vestager, producătorii de smartphone-uri au fost obligați să preinstaleze Google Search și browser-ul Chrome, să folosească Search ca motor de căutare implicit și să nu lanseze telefoane cu alte sisteme de operare.

Google a anunțat că va contesta decizia CE care a impus cea mai mare amendă aplicată unei companii în UE.

”Astăzi, datorită sistemului Android, există peste 24.000 de dispozitive, la preţuri variate, din peste 1.300 de mărci diferite, inclusiv ale unor producători de telefoane finlandezi, francezi, germani, italieni,  letoni, olandezi, polonezi, români, spanioli, suedezi şi unguri (…) Android a creat mai multe opţiuni, nu mai puţine, pentru toată lumea. Un ecosistem dinamic, inovaţie rapidă şi preţuri mai mici sunt caracteristici fundamentale ale unei concurenţe solide. Vom contesta decizia Comisiei”,  spun cei de la Google.

Echipa care lucrează pentru dezvoltarea sistemului de operare Fuchsia este formată din mai mult de 100 de persoane.

Inițiativa se concentrează pe o competiție mai bună cu rivalul principal al Google pe piața smartphone-urilor — Apple. Android deține o cotă de piață de aproximativ 85% cu sistemul său de operare Android, în timp ce Apple deține circa 15% cu iOS.

Totuși, un avantaj cheie al iOS este că majoritatea utilizatorilor de iPhone își actualizează rapid telefoanele atunci când Apple lansează o nouă versiune a sistemului de operare, în timp ce mai puțin de 10% dintre utilizatorii Android o fac. Acest lucru înseamnă că cele mai recente servicii Google ajung la doar o fracțiune dintre utilizatori Android.

Un review al sistemului de operare:

Parallax

Vizualizari
6611
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri