Adi Iacob

Google și Oracle „se bat” la Curtea Supermă a SUA din cauza unor softuri

Thumbnail

După un proces de aproape 9 ani, Google solicită Curții Supreme din Statele Unite să ia o decizie finală în disputa sa cu Oracle. Reprezentanții motorului de căutare au cerut judecătorilor să stabilească limitele dreptului de autor în domeniul IT. Cazul datează din 2010, când Oracle a acuzat Google că a utilizat fără permisiune elemente ale limbajului de programare Java pentru a dezvolta sistemul de operare Android. Oracle a spus că utilizarea de către Google a interfețelor de programare a aplicațiilor (API) Java reprezintă o încălcare a legii dreptului de autor. Atunci, Google a răspuns că API-urile sunt elemente fundamentale în industria IT pentru ca acestea să fie protejate prin drepturi de autor.

Interfețele de programare a aplicațiilor (API) permit programelor informatice să interacționeze între ele și ajută dezvoltatorii IT să construiască cu ușurință tehnologii pentru diferite platforme. API-urile sunt un set de standarde de programare care permit unor sisteme sau componente de software să interacționeze, facilitând schimbul de date. În termeni simpli, un API este  un set de metode de comunicare între diferite componente de programe informatice.

"Odată cu creșterea popularității aplicațiilor pentru smartphone-uri, am uitat uneori cât de greu a fost pentru programatori să dezvolte aplicații pentru o gamă largă de platforme diferite. Lansarea din 2008 a platformei noastre open-source - Android - a schimbat industria. Aceasta a ajutat dezvoltatorii să depășească provocările create de procesoarele mai mici, memoria limitată și durata scurtă de viață a bateriei, oferind în același timp caracteristici și funcții inovatoare pentru dezvoltarea smartphone-urilor. Rezultatul a fost o victorie pentru toată lumea: dezvoltatorii au avut posibilitatea de a construi aplicații noi, producătorii au putut construi noi dispozitive noi, iar concurența le-a oferit a consumatorilor atât prețuri mai mici, cât și o gamă mai largă de produse din care să aleagă", scrie Kent Walker, vicepreședintele afacerilor globale ale Google, pe blogul companiei.

Am dezvoltat sistemul Android urmând practica care a fost mult timp acceptată în industrie, de reutilizare a interfețelor software, care oferă seturi de comenzi care facilitează implementarea unei funcționalități comune - în același mod în care există scurtături pentru tastaturile computerelor precum apăsarea tastelor «control» și «p» - ușurând imprimarea documentelor. Android (...) a permis milioanelor de programatori Java să-și folosească abilitățile existente pentru a crea noi aplicații. Iar creatorii Java au susținut lansarea Android (...)", a adăugat Kent Walker.

După ce a cumpărat compania care a dezvoltat limbajul de programare Java - Sun MicroSystems - în 2010 (pentru 7,4 miliarde dolari), Oracle a dat în judecată Google pentru utilizarea acestor interfețe software, încercând să profite prin schimbarea regulilor dezvoltării de software-uri, menționează reprezentantul Google. Procesul intentat de Oracle pretinde dreptul de a controla dezvoltarea de interfețe software, iar ca rezultat, poate bloca o comunitate de dezvoltatori care au investit în învățarea limbajului Java.

O instanță a decis inițial că interfețele software din acest caz nu sunt protejate prin drepturi de autor, însă decizia a fost anulată. Un juriu a susținut apoi că utilizarea interfețelor a fost legală, însă această decizie a fost de asemenea anulată. 

"Cu excepția cazului în care Curtea Supremă corectează aceste anulări, acest caz va pune capăt capacității dezvoltatorilor de a utiliza în mod liber interfețele software existente pentru a construi noi generații de programe informatice/aplicații pentru consumatori. La fel cum toți învățăm să folosim comenzile rapide de pe tastatură, dezvoltatorii au învățat să utilizeze numeroasele interfețe standard asociate cu diferite limbaje de programare. Deciziile de anulare ar bloca dezvoltatorii în platforma unui singur deținător de drepturi de autor", notează Kent Walker.
 

Google Petition by Anonymous TpF2HPo4 on Scribd

Parallax

Vizualizari
819
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri