Raluca Abrihan

Google deţine participaţii de 11 miliarde dolari în startup-uri

Thumbnail

Alphabet (Google) a anunţat că deţine participaţii de 11 miliarde de dolari în startup-uri. Printre cele mai valoaroase startup-uri în care Google a investit de-a lungul timpului se numără Uber Technologies, Airbnb şi Stripe.

O nouă regulă de contabilitate a determinat compania să dezvăluie adevărata valoare acţiunilor pe care le deţine în alte firme, odată cu anunţarea rezultatelor financiare, potrivit Bloomberg.com. Cu ceva vreme în urmă, Alphabet raporta valoarea participaţiilor pe care deţine în anumite firme în funcţie de banii plătiţi pe acţiunile achiziţionate. Trimestrul trecut, compania a anunţat că aceste participaţii valoarează 7,81 miliarde de dolari. După schimbarea regulamentului, Alphabet la evaluat la 11 miliarde de dolari.

Cea mai importantă participaţie deţinută de Google este în Uber. GV (fondul de investiţii al Google) a investit 258 milioane de dolari în acest startup, în 2013, când era evaluat la 4 miliarde de dolari. O investiţie recentă condusă de SoftBank a ridicat valoarea Uber la 54 miliarde de dolari. Google a vândut o parte din acţiunile pe care le deţina odată cu tranzacţie făcută de SoftBank şi a apoi a mai renunţat la alte câteva acţiunile pe care le deţinea la Uber ca rezltat al unor înţelegeri legale asupra problemelor maşinilor autonome. Dacă GV ar fi pătrat partea de acţionariat cumpărată cu 258 milioane de dolari, participaţiile sale ar fi valorat astăzi 5 miliarde de dolar, având în vedere că, acum, Uber este evaluată la 72 de miliarde de dolari.

Alphabet investeşte în startup-uri prin intermediul a diferinte entităţi precum: fondul GV şi Google, de asemenea prin CapitalG (tot un fond de investiţii) şi Gradient Ventures – un fond de investiţii VC focusat pe finanţări în domeniul inteligenţei artificiale.

Sursa: blooberg.com

Parallax

Vizualizari
503
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri