Adi Iacob

Google primește o amendă record de 4,34 miliarde de dolari și anunță că va contesta decizia CE

Thumbnail

Comisia Europeană a anunțat o amendă record de 4,34 miliarde euro pentru compania-mamă a Google — Alphabet, despre care spune că a abuzat de poziția sa dominantă în utilizarea sistemului Android. Reprezentanții Comisiei spun că este posibil să urmeze noi amenzi, dacă practicile ilegale nu încetează în trei luni, scrie HotNews.ro

Google a anunțat că va contesta decizia CE care a impus cea mai mare amendă aplicată unei companii în UE.

Comisia Europeană a deschis oficial acum trei ani o anchetă antitrust referitoare la comportamentul companiei Google în ceea ce privește sistemul de operare mobil Android.

Comisarul european pentru Competiție, Margrethe Vestager a menționat că în cazul amenzii s-a ținut cont de cât de mult au durat aceste practici, de cât de gravă a fost încălcarea și de cât de mare este compania.

Potrivit lui Vestager, producătorii de smartphone-uri au fost obligați să preinstaleze Google Search și browser-ul Chrome, să folosească Search ca motor de căutare implicit și să nu lanseze telefoane cu alte sisteme de operare.

Reprezentanții Google spun că, din contră, Android a creat multe opțiuni și a permis prețuri mai mici în piață. 

”Astăzi, datorită sistemului Android, există peste 24.000 de dispozitive, la preţuri variate, din peste 1.300 de mărci diferite, inclusiv ale unor producători de telefoane finlandezi, francezi, germani, italieni,  letoni, olandezi, polonezi, români, spanioli, suedezi şi unguri (…) Android a creat mai multe opţiuni, nu mai puţine, pentru toată lumea. Un ecosistem dinamic, inovaţie rapidă şi preţuri mai mici sunt caracteristici fundamentale ale unei concurenţe solide. Vom contesta decizia Comisiei”,  spun cei de la Google.

Comisia Europeană susține că dacă Google nu va pune capăt acestor “practici ilegale” în următoarele 90 de zile, vor urma penalizări egale cu 5% din cifra de afaceri realizată zilnic de companie în lume.

În răspunsul companiei americane, Google precizează că “decizia trece cu vederea faptul că telefoanele prevăzute cu sistemul de operare Android concurează cu telefoanele iOS, un aspect confirmat de 89% dintre participanţii la studiul de piaţă realizat de Comisie”.

Amenda reprezinta veniturile obținute de Google în două săptămâni și 5% din rezervele financiare ale Google (102,9 miliarde dolari).

Parallax

Vizualizari
280
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri