Raluca Abrihan

Google Arts și Culture protejează patrimoniul universal afectat de schimbările climatice

Thumbnail

Unele dintre cele mai importante situri ale patrimoniului global sunt expuse constant unor amenințări precum dezastre naturale, conflicte umane, expansiuni urbane sau turism intensiv. „Heritage on the edge” este o colecție online Google Arts & Culture creată pentru a atrage atenția asupra diverselor moduri în care schimbările climatice afectează monumentele istorice și culturale.

Proiectul de digitalizare a monumentelor a fost realizat în parteneriat cu CyArk și ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) și a presupus expediții pentru colectarea de date din fiecare loc, folosind fotogrammetrie, scanare 3D, drone, interviuri.

Colecția „Heritage on the edge” vizează 5 situri culturale unice din diferite colţuri ale lumii, care sunt afectate în prezent de schimbările climatice: Rapa Nui (Insula Paștelui), Kilwa Kisiwani (Coasta Swahili, Tanzania), castelul Edinburgh (Scoția), Moscheile din Bagerhat (Bangladesh) și orașul antic Chan Chan (Peru).

Ce cuprinde această colecție:

  • Peste 50 de expoziții online despre impactul schimbărilor climatice asupra patrimoniului universal

  • 2 modele “Pocket Gallery” de realitate augmentată: moscheea cu nouă cupole din Bagerhat și fortul Gereza (Tanzania). Cele două situri pot fi explorate astfel atât din exterior, cât și în interior

  • 25 de modele detaliate 3D ale celor 5 situri

  • 6 tururi Street View la 3600

Mai multe detalii despre proiect pe blogul Google

Parallax

Vizualizari
186
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri